МВнР на Русия: Разпространявайки мита за „руската пропаганда“, ЕС пречи на медиите

Продължавайки да разпространява мита за „руската пропаганда“, Евросъюзът създава пречки за свободната работа на медиите, заявиха в сряда от руското външно министерство, предаде РИА Новости.

От министерството отбелязват, че представените на 23 юни на заседанието на Съвета на ЕС по общите въпроси предложения на представителя на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини за разработване „на стратегия за противодействие на пропагандата на Кремъл“ очевидно имат за цел ограничаване на руското присъствие в международното медийно поле“.

При това се подчертава, че ЕС се опитва да създаде условия за тотална дискриминация на руските медии, което е грубо нарушение на правото на свобода на словото и лишаване на европейците от достъп към различни медийни източници.

„ЕС грубо нарушава фундаменталното и общопризнато право на свобода на словото, международните задължения за плурализъм в сферата на медиите и безпрепятственото разпространяване на информация“, допълват от министерството.