МВнР на Русия: Разполагането на ракети на САЩ в Европа би означавало прекратяване на договора за РСМД

Разполагането на американски ракети със средна и малка далечина на обсег би означавало прекратяване на договора за РСМД, и Москва призовава Вашингтон да не поставя споразумението под заплаха. Това се казва в коментара на Департамента по информацията и печата към руското външно министерство, предаде РИА Новости.

„Ние обърнахме внимание на заявленията на представителите на Пентагона относно това, че в САЩ проучват варианти за военно реагиране на руските „нарушения“, до потенциалното разгръщане в близост до нашите граници на забранените в ДРСМД (Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег) ракети със средна и малка далечина на обсег. Пределно ясно е, че подобни действия биха означавали пълно нарушаване от американска страна на режима от Договора с всички произтичащи от това последствия“, се казва в изявлението на руското министерство.

„Призоваваме САЩ да гарантират пълното изпълнение на ДРСМД и да не поставят под заплаха жизнеспособността на този документ“, добавят още от ведомството.