МВнР на Русия: Причините за катастрофата на Боинг 777 може да останат неоповестени публично

Причините за катастрофата на малайзийския Боинг в Украйна не могат да бъдат изяснени, заради натиска, който се оказва върху международната комисия за разследване. Това заяви представителят на руското министерство на външните работи Александр Лукашевич.

„Създава се впечатлението, че международната комисия под въздействието на определени западни сили преднамерено протака разследването и не изпълнява работата си, очевидна за всеки авиационен специалист. В крайна сметка, причините за трагедията могат да не бъдат разкрити и оповестени публично”, заяви Лукашевич в ефира на телевизия „Россия 24”.

Катастрофата на малайзийския самолет в Украйна е била използвана за прокарването на секторните санкции срещу Русия, убеден е дипломатът. „Ние внимателно следим разследването на трагичната катастрофа на малайзийския Боинг, която не само доведе до многобройни човешки жертви, но и бе използвана за целенасоченото задълбочаване на международното напрежение, усилването на натиска върху страната и прокарването на така наречените секторни санкции срещу Русия. Ние настоятелно призоваваме всички страни да се въздържат от прибързани публични и неоснователни изявления от обвинителен характер, които не само подкопават устоите на международното общуване, но и представляват явни прояви на вмешателство в провеждането на независимото разследване”, подчерта Лукашевич.