МВнР на Русия обнови «Бялата книга» за нарушаване на човешките права

Този документ е разпратен на всички международни организации, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщението на външното министерство на Русия.

Съдържанието на „Бялата книга” потвърждава системен, а в някои случаи целенасочен характер на най-груби нарушение на правата на човека и върховенството на закона в Украйна. За това се говори в публикувания коментар на упълномощения от външното министерство на Русия по въпросите за правата на човека, демокрацията и върховенството на закона Константин Долгов.

„Данните в „Бялата книга” потвърждават системен, а в някои случаи (например, така наречената антитерористична операция водена от киевските власти срещу населението в югоизточна Украйна, както и циничната кървава провокация на 2 май в Дома на профсъюзите в Одеса, а също блокирането на неудобните медии на всяка цена), имат целенасочен характер на много груби нарушения на принципи и норми основани на международните права на човека и върховенството на закона в Украйна”, се отбелязва в коментара.

Омбудсманът на руското МНвР съобщи, че „за основа на книгата са послужили информационни материали на руски, украински и западни медии, изявления на настоящата киевска власт, разкази на очевидци, както и наблюдения и интервюта от мястото на събитията, събрани от руски неправителствени организации.”
„Бялата книга” е предназначена да привлече максимално вниманието на международната общност към представените в нея факти за масово нарушаване на човешките права в Украйна.
Обхванатият период в книгата е от април до май 2014 година.

В документа Русия предупреждава, че мирът в Европа ще бъде заплашен при провал да се намали напрежението в Украйна.

Алтернативата е изпълнена с такива разрушителни последици за мира, стабилността и демократичното развитие на Европа, че е абсолютно необходимо да се предотврати, пояснява се в „Бялата книга“.
С тази „Бяла книга“ Москва се стреми да концентрира вниманието на международната общност върху публикувани факти.

3775748

Съдържанието на книгата:

1. Нарушение на правата на човека и върховенството на закона в периода на така наречената антитерористична операция.
2. Нарушение на правото на свободата за изразяване на мнение и убеждение, в това число политически. Заплашване и отвличане на политически опоненти.
3. Ограничаване на дейността на медиите и журналистите.
4. Трагедията в Одеса.
5. «Дело на снайперисти»: имитация на разследване, нарушаване на презумпцията за невинност и правото на справедлив съдебен процес.
6. Дискриминация въз основа на етнически и езиков принцип, ксенофобия и агресивен национализъм. Подстрекаване към расизъм.
7. Проява на нетърпимост на религиозна основа, включително заплахи към Украинската Православна Църква на Московската Патриаршия.