МВнР на Русия: „Дълбоката загриженост“ на САЩ за руското общество е явно лицемерие

Изказаната от Държавния департамент на САЩ „дълбока загриженост“ за съдбата на руското гражданско общество е „явно лицемерие“. Това заяви МВнР, коментирайки изявлението на Държавния департамент по повод признаването на американския „Национален фонд за демокрация“ за нежелан в Русия, съобщи руското интернет издание „Взгляд“, цитирано от „Руски дневник“.

„Къде, ако не във Вашингтон, трябва да е известно какво се крие зад измамното име на тази организацията, която само на хартия се числи за неправителствена, а в действителност от момента на създаването си съществува чрез пари от бюджета на САЩ, включително отделяни по линия на разузнавателните агенции“, се казва в съобщение на сайта на МВнР.

„Характерно е, че директорът на структурата Карл Гершман открито е признавал, че тя първоначално е била замисляна като красива фасада за разпределяне на средствата между опозиционните кръгове на чужди държави“, отбелязва руското министерство на външните работи.

„Сама по себе си говори и дейността на Фонда, зает с обслужване на външната политика на САЩ. Анализ на неговите конкретни проекти показва, че по-голяма част от тях са насочени към подкопаване по различни начини на вътрешната обстановка в тези страни, които се опитват да водят независима линия в съответствие със собствените си национални интереси, а не по нареждане на Вашингтон“, заяви  МВнР, цитирано от „Взгляд“.

„В Русия оценяват и подпомагат работата на организации, които водят конструктивна, нужна на обществото дейност, включително и развитието на демокрацията. Обаче никога няма да се толерира менторството и откровената намеса в нашите работи от страна на чужди структури“, се казва в изявлението.

Посолството на САЩ в Москва изрази загриженост относно решението на Главна прокуратура на Русия да признае за нежелан американския „Национален фонд за демокрация“ на територията на страната. По мнение на американската страна, законът за нежелателни НПО е „още един пример за преследване от страна на руските власти на независими гласове“.