Матвиенко: Украйна се намира под външно управление

Украйна не получи никакви икономически преимущества от сближаването си със Запада и на практика страната се оказа под външно управление. Това заяви председателят на Съвета на федерация на РФ Валентина Матвиенко в ефира на телевизия „Беларус 1“, предаде ТАСС.

„В Украйна си мислеха, че още утре ще се отворят европейските врати и украинските стоки ще залеят европейския пазар. Нищо подобно“, отбеляза тя.

Матвиенко е убедена, че „подобни условия няма да бъдат предоставени на Украйна дори в рамките на подписаното споразумение“. „Точно обратното, условията за доставки в Европа се влошиха“, заяви тя. Според председателя на Съвета на федерацията, „в Украйна дойдоха на власт ръководители, водещи политика под диктатурата на външни сили“. „Обективно погледнато, Украйна се намира под външен натиск“ отбеляза тя.

Матвиенко счита, че „основната цел на случилия се в Украйна държавен преврат изобщо не е демокрация“. „Това, което се случва днес в Украйна, е толкова далеч от демокрацията и това, което искаше украинският народ“, заяви председателят на горната камара на руския парламент.

Тя припомни, че по-рано между Украйна и Русия е имало тясно сътрудничество в промишлеността и селското стопанство. „Просто така да се вземе и заради нечии геополитически интереси да се разрушат дори и икономическите отношения – това е до такава степен безумно и недалновидно“, каза Матвиенко. „Ние казвахме на украинските ни колеги: Опомнете се, всичко това ще завърши с крах на украинската икономика. Въпреки това, правеше се всичко възможно, за да се разрушат бизнес връзките между Русия и Украйна“, отбеляза сенаторът.

Матвиенко счита, че създалата се ситуация „е абсолютно неадекватна и не съответства на чувствата на украинците и руснаците“. „Ние сме един народ и нас ни свързват много общи неща. И това замъгляване на разума, което дойде не без външна намеса и участие, задължително ще отмине“, отбеляза председателят на Съвета на федерацията.