Матвиенко разкри условията за „размразяване“ на отношенията с Турция

Русия е готова да „размрази“ отношенията си с Турция при условие, че тя признае отговорността си за сваления руски бомбардировач Су-24. Засега за това обаче, няма дори и намеци, заяви председателят на Съвета на федерацията на Русия Валентина Матвиенко, предаде РИА Новости.

Отношенията между Русия и Турция преживяват криза, след като на 24 ноември турски изтребител F-16 свали руски бомбардировач Су-24 в небето над Сирия. След това руският президент Владимир Путин подписа указ за мерките за гарантиране на националната сигурност  и специални икономически мерки по отношение на Турция.

„Меко казано, има още много какво да се желае в руско-турските отношения. Както знаете, охлаждането в отношенията настъпи не по наша вина. Ние сме готови да ги „размразим“ при условие, че ръководството на Турция признае отговорността си за унищожаването на руския самолет над територията на Сирия. Обаче от турска страна засега няма дори намеци за това“, заяви Матвиетко в интервю за РИА Новости.

Тя отбеляза, че Турция е единствената страна, блокираща участието на кюрдите в междусирийските преговори в Женева. „Тази позиция е в разрез с резолюцията на ООН, но Анкара упорства. А това, разбира се, възпрепятства развитието на мирния процес в Сирия и обединяването на силите, борещи се срещу международния тероризъм“, заяви Матвиенко.

По думите й се създава впечатлението, че днес „част от турските политици са опиянени от спомените за величието на бившата Османска империя“.

„Но трезвите, отговорни политици трябва да знаят и да помнят историята на страната си като цяло, а не само на отделни нейни фрагменти, предизвикващи носталгия. В противен случай рискът да последват същите неуспехи е голям“, каза тя.