Матвиенко: Киев разбира, че Крим няма да се върне в състава на Украйна

Председателят на Съвета на федерацията на РФ Валентина Матвиенко счита, че Киев разбира невъзможността от връщането на Крим в състава на Украйна, предаде РИА Новости.

„Предполагам, че Украйна вече разбира, че полуостров Крим няма да се върне към нея. Тя ще бъде принудена да се примири с тази ситуация, защото зад нея стои волята на народа на Крим и Севастопол. Невъзможно е да се противодейства на това“, заяви Матвиенко в интервю за в. „Известия“.

Председателят на Съвета на федерацията отбеляза също, че от момента на връщането на Крим в състава на Руската федерация регионът изцяло се е адаптирал и се е вписал в руското правно поле.

„Жителите на Крим сега казват: не бихме простили на Русия, ако тя не бе спомогнала за провеждането на референдума за присъединяването и пред кримските порти стояха военни кораби на НАТО. Невъзможно е да си представим подобно унижение, тъй като руският флот се намира там почти толкова години, колкото САЩ съществуват като държава. За Крим искам да кажа едно: успокойте се, господа, успокойте се, въпросът е решен. Крим е част от Русия“, заяви Матвиенко.