Матвиенко: Изтокът на Украйна има право сам да определи статута си

/КРОСС/ Председателят на Съвета на Федерациите Валентина Матвиенко смята, че източните региони на Украйна имат пълното право сами да определят статута си.

„Русия не се намесва в тези процеси. Тя не е инициирала референдума в Крим. Но относно това, което се случва в източните райони на Украйна, ние смятаме, че тяхно право е да искат да получат възможност за взимане на самостоятелни решения относно своето социално-икономическо развитие, обединение с други държави”, – заяви председателят на Съвета на Федерациите в ефира на телевизионния канал „Русия 24”, по информация на РИА „Новости”.

Матвиенко заяви, че „Русия няма да остави руснаците в беда”, и допълни, че до днешните настроения в източната част на Украйна  е довела политиката на новата власт в страната. „Хората се страхуват, че продължението на тази политика може да доведе до геноцид на руснаците в Украйна и прогонването им от страната”, – смята Матвиенко.

Заедно с това тя подчерта, че Русия не смята „да провокира сепаратистки настроения”, затова смята за некоректно да отговаря на въпроса, ще подкрепи ли Русия стремежа на източната част на Украйна за самостоятелност или особен статут.

http://ria.ru