Масовото производство на първия руски процесор Baikal-T1 започва в началото на 2016 година

Руската компания „Байкал Електроникс“ съобщи, че в началото на следващата година стартира масовото производство на първия руски процесор Baikal-T1, пише kaldata.com. Цената на чипа е в размер на 60 американски долара.

Да си припомним, че това е двуядрен 32-битов MIPS Warrior процесор. Първата партида от серийното производство е поръчана от руски и чужди компании, включително „Акститех“, „Lanner“ и други.

Baikal-T1 е първият руски процесор, който не е предназначен за военните и се продава свободно. Директен конкурент на новия руски процесор са чиповете Broadcom. Цената на западните процесори от същия вид варира в рамките на 50-70 щатски долара и зависи от размера на партидата.

През месец август тази година „Байкал Електроникс“ получи целеви кредит от Фондацията за развитие на промишлеността в размер на 500 милиона рубли. Кредитът бе отпуснат за създаване на комерсиален процесор, който да има адекватна пазарна цена. От новия чип живо се интересуват много западни компании. До края на 2020 година се очаква да бъдат продадени не по-малко от 5 милиона руски двуядрени процесори.

През следващата година „Байкал Електроникс“ възнамерява да анонсира процесора Baikal-M с ARM архитектура, произведен чрез 28 нанометров технологичен процес. До края на 2017 година на пазара трябва да се появят процесорите за микросървъри Baikal-MS.