Маршал Георгий Константинович Жуков

Георгий Жуков е роден на 1 декември 1896 година в село Стрелковка, близо до гр. Калуга.

Участва в Първата Световна война като подофицер от кавалерията, в Гражданската война е командир на взвод, после – на ескадрон. Бие се срещу уралските казаци при Царицин (дн. Волгоград), след това срещу войските на Деникин и Врангел, а в потушаването на бунта на „Антоновщината” в Тамбовска област е ранен и получава орден „Червено знаме”. Като командир на Първа армейска бригада на съветските войски ръководи съпротивата срещу японското нашествие в Монголия. При река Халхин Гол успешно разбива японските войски, за което е награден със званието „Герой на Съветския Съюз”.

В началото на Втората Световна война 1941 година е началник на Генералния Щаб, после заместник на Народния комисар (Министър) на отбраната на СССР. По време на войната е считан за най-изявения съветски военноначалник, като заема най-високи военни длъжности. Ръководи защитата на Ленинград, Сталинград и Москва през 1941 година, командва пробива при Сталинград през 1942 година и Курск през 1943година. Той е първият съветски военноначалник, удостоен през Втората световна война с воинското звание – Маршал (1943).

През заключителния етап на войната ръководи освобождението на Варшава и превземането на Берлин, с което завършва войната.

Той подписва капитулацията на фашистка Германия и приема Парада на победата в Москва на 24 юни 1945г.

След смъртта на Сталин, заедно с Никита Хрушчов отстранява от власт Лаврентий Берия, а в периода 1955 – 1957 година е Министър на отбраната на СССР. Впоследствие става неудобен за Никита Хрушчов и бива отстранен от длъжност и пенсиониран. По-късно е реабилитиран от Леонид Брежнев. Умира на 18 юни 1974г.

Маршал Георги Жуков е 4 пъти Герой на Съветския съюз и в негова памет има десетки паметници и паметни знаци, както на територията на бившия Съветски Съюз, така и в много европейски и азиатски страни. Най-внушителният е Паметникът до кремълската стена на Манежния площад в Москва, издигнат през 1955 година.

В България делото и приносът на маршал Жуков през Втората Световна война се оценява по достойнство. Има издигнат бюст-паметник в гр. Стрелча и паметна плоча в гр. Бяла.