Мартин Шулц: ЕС може да се разпадне и трябва да се борим за него

Европейският съюз е пред риск за съществуването си и поддръжниците трябва да се борят за запазването му. За това алармира председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в интервю за германския вестник „Ди Велт”.

Според Шулц има определени сили, които целят разпадането на ЕС. Коментарите на председателя идват в отговор на скорошно предупреждение от министъра на външните работи и миграцията на Люксембург Жан Аселборн, че Евросъюзът може да не оцелее. „Никой не може да каже дали ЕС ще съществува в тази си форма след 10 години. Ако искаме това, трябва да се борим здраво за него,” заяви Шулц. Той не уточнява какво заплашва ЕС, но по-голямата част от интервюто е фокусирана върху миграционната криза като огромно предизвикателство за единството и толерантността в организацията.

Според Шулц, ЕС има алтернативи и „може да бъде преобърнат”, като друга опция е Европа, в която национализмът, границите и стените са от решаваща роля. „Това ще бъде пагубно, защото подобна Европа многократно е стигала до катастрофа на континента”, прибави Шулц. Разделенията в Евросъюза заради миграционната криза са много сериозни, като най-видимите са между германския канцлер Ангела Меркел и лидерите на някои от страните в бившия Източен блок, като Унгария и Словакия, които са против плановете за бежански квоти.

Шенгенската зона за свободно преминаване също изглежда заплашена, като някои от страните в нея въвеждат наново граничен контрол. Според Шулц никоя страна не може да се справи сама с предизвикателствата на бежанската криза и е възможно само единно решение на ЕС.

Източник: БГНЕС.