Марката „Путин“ се оказа изключително търсена в световната политика

На 28 октомври бившият френски президент Никола Саркози ще извърши двудневна визита в Москва, където ще се срещне с руския лидер Владимир Путин.

Наблюдателите свързват частната визита на Саркози с неговите президентски амбиции. През април 2017 г. във Франция ще се проведат избори за нов президент, и Саркози се включи в избирателната кампания още сега.

Директорът на руския Институт за инструменти на политическия анализ Александър Шпунт счита, че основната вътрешнополитическа цел на посещението на Саркози е да демонстрира пред избирателите, че отношенията му с Путин по никакъв начин не са отслабени, а продължават да бъдат добри, както преди.

„Основният електорален опонент на Саркози е председателят на ултрадясната партия „Национален фронт“ Марин льо Пен, а нейните отношения с Путин са великолепни. Саркози трябва да покаже на френския десен избирател, че не само Льо Пен може да дружи с Путин, че руският президент е в състояние да приеме дружбата му“, казва анализаторът.

По-рано Москва посети министърът на екологията и бивша жена на настоящия президент на Франция Сеголен Роаял, за да покани руския лидер на конференцията на ООН за климатичните промени в Париж.

Днес, както съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, „Владимир Путин ще приеме за кратка беседа вицеканцлера на Германия Зигмар Габриел“, който някои анализатори сочат за замяна на Меркел.

Така или иначе, както показва графикът само за два работни дни на Владимир Путин, въпреки всички опити на Запада да изолира Русия и да демонизира лидера й, значими дейци от световната политика активно използват марката „Путин“, придобиваща все по-голяма популярност в много страни в света, благодарение на самостоятелната и независима от САЩ линия на поведение на световната сцена.