Захарова: Противоракетният щит на НАТО край границите с Русия е шмекеруване

Разполагането на противоракетни системи на НАТО в близост до руските граници не е предателство, а „шмекеруване“, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Тя визира твърденията, че системите са насочени срещу Иран, а не срещу Москва.

В интервю за руска телевизия Захарова посочи, че през последните години страната й е направила всичко по силите си, за да убеди алианса в предимствата на една обща противоракетна система. Представителят на руското външно министерство повтори, че Русия си запазва правото на ответни мерки.

„Онова, което наблюдаваме от страна на нашите западни партньори, не може да се нарече предателство – такова може да има само от страна на близки хора. Имаше подли стъпки, нарушение на постигнатите договорености. Неприемане на руската позиция, мошеничество с ПРО, че се създава не срещу Русия, а само срещу Иран. Независимо от всичко това ние не развалихме отношенията едностранно“, каза Захарова, цитирана от „Руски дневник“.

„Ситуация, в която от двата микрофона работи само единия, просто не ни устройва, тя е опасна за обществото“, заяви тя.

Захарова обърна внимание и на информационната война срещу Русия. „Това е целенасочена история, но аз не я наричам война, защото за мен войната е някакъв вид сражение. В конкретния случай това е информационна агресия, информационни атаки, които ние отразяваме“.

„Обективната журналистика е кислород, гаранция за свобода, развитие и движение напред“, заяви тя.