Мария Захариева: Едуард Сноудън може сам да реши докога да остане в Русия

Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън може без подсказвания и принуда да реши колко време да остане в Русия. Това заяви в сряда в интервю за „Яху глобал нюз“ говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС 

„Според мен той ще вземе решението самостоятелно“, каза Захарова, запитана дали Сноудън може да остане за неопределено време в Русия.

„Никога не сме се срещали, никога не съм разговаряла с него. Той е просто човек, има собствена воля, може самостоятелно да решава къде да живее“, констатира говорителката на руското дипломатическо ведомство. Запитана дали руските власти обмислят при какви обстоятелства биха предали Сноудън на САЩ или биха го експулсирали, тя потвърди: „Не мога нищо да добавя към гореказаното. Той сам ще реши“.

Адвокатът на Сноудън Анатолий Кучерена съобщи за ТАСС, че новата администрация на президента Доналд Тръмп още не се е свързала с бившия сътрудник на АНС. „Не, никой не се е опитвал да влезе във връзка с него. Според мен Сноудън е заявил вече позицията си и тя остава без промяна. Към днешна дата промени няма, той живее и работи в Русия“, каза юристът.

Сноудън избяга от САЩ, след като през 2013 г. разкри секретна информация за шпионски операции на Вашингтон, по-специално за подслушване на чуждестранни лидери. Отправил молби за убежище до над 20 държави, включително Русия, на 1 август 2014 г. той получи разрешително за пребиваване във федерацията и оттогава се намира на руска територия.