Марин льо Пен – Бунтарката

Автор: Милена Вълкова.

Марин льо Пен, лидерката на крайнодесния Национален фронт, може да се смята за победител на регионалните избори във Франция, макар в неделя да мина само първият им тур. И се очертава като важен фактор в политиката. Тя не крие амбицията си да стане президент на изборите през 2017 г. Това е нейна цел, откакто оглави партията, и през годините върви към нея уверено, целенасочено и с ясно формулирани послания.

В понеделник Марин льо Пен (47 г.) се събуди като най-обсъждания и най-необичан политик от политиците във Франция. Заради резултатите от първия тур.

На национално ниво Национален фронт е лидер в 6 от 13-те региона, като общо получи 30,6% от гласовете, изпреварвайки републиканците на експрезидента Никола Саркози (27%) и социалистите на настоящия държавен глава Франсоа Оланд (23%).

Но това не е всичко – Марин взе 40,64% и първото място в социалистическия бастион – Северния Нор Па дьо Кале – Пикардия, страдащ днес от присъствието на хиляди нелегални имигранти. Племенницата й Марион Марешал – Льо Пен направи същото – първа е с 40,55% от гласовете в Югоизточния Прованс Алп Кот д’Азюр.

„Ние сме призвани да постигнем национално единство, от каквото страната се нуждае“, каза в речта след успеха Льо Пен, бъркайки директно в прясната рана на французите, кървяща от атентатите в Париж на 13 ноември. Изглежда че те също помогнаха на партията на Марин, доказвайки, че изричаните стотици пъти от лидерката думи срещу имигрантите и управлението на ЕС са основателни, а не просто задължителна за лидер на националисти реторика.

Очакванията са, че на втория тур и двете дами от клана Льо Пен ще спечелят окончателно победата, което ще отвори широки врати пред Марин към президентския пост. Тя го иска и заяви това с участието си в надпреварата през 2012 г. Тогава спечели 17,9%, оставайки трета на първия тур, а на балотажа Оланд надви Саркози.

От вчера нещата са други и анализатори вече започнаха да предричат, че Марин льо Пен ще е следващият френски президент. Без да парадира с изисканост и излишна помпозност, Марин очевидно притежава харизмата да поведе след себе си солидна маса в страна, която с революция е извоювала статута си на република. Тя е закърмена с политиката и черпи опита на баща си Жан-Мари льо Пен. Той учредява Национален фронт, когато дъщеря му е едва 4-годишна, за да се стигне до 2010-а, когато поема ръководството на партията.

В края на 2011-а авторитетното списание „Тайм” я постави сред 100-те най-влиятелни личности за годината, нещо, което прави и сега, през 2015-а.

Дали Марин е съвременният националистически прототип на Жана Д’арк, ще докажат бъдещите й дела, но духът й на бунтарка изригна и в пряка битка с баща й по-рано тази година. Тя не се посвени да го изхвърли от създадената от него партия, упреквайки го в остри антисемитски изказвания. И макар да се прогнозираше, че скандалът ще разколебае почитателите на националистите, това не се случи. Напротив – доказа, че Марин може да отстоява твърдо позициите си дори когато става дума за собствената кръв и да се опълчва на стереотипите.

Дали Льо Пен ще ги разчупи окончателно ще зависи от резултатите в неделя. Но пробивът вече е направен. Макар френският елит да има опит с обуздаване на аспирациите към власт на крайнодесни политици, този път може да му е по-трудно.

Вятърът на събитията духа в платната на Марин льо Пен, а тя плавно прави малки стъпки към центъра. И така може да се окаже любимата бунтарка не само на Франция, но и на обърканата и разединена Европа.

Има дъщеря, кръстена на Жана д’Арк

Марин льо Пен е магистър по право и евродепутат от 2004 г. Има три деца – Жана (17) и близнаците Луи и Матилда (16). След два развода живее със съпартиеца си Луи Алио. Обича ските, а през 2013 г. падна в празен басейн, докато косеше трева и контузи гръбнака си. Често има скандали с медиите – отказвала е да дава интервюта, напускала е тв студиа, на определени журналисти не давала акредитации за партийни събития.

Другите за нея

Не се е променила към добро

Няма да гласувам за нея на президентските избори през 2017 г. Много иска този пост, но няма нито политическите, нито етичните качества за това. Съжалявам, че преди години я посочих като най-подходяща за председател на Национален фронт. Направих го заради младостта й, но оттогава тя не се е променила към по-добро. Предполагам, че сега би желала да ме види по-скоро мъртъв, щом не искам да се оттегля като почетен председател на партията.

Бащата Жан-Мари Льо Пен по-рано тази година

Няма опит

С оглед на президентските є амбиции смятам, че тя няма опит за този пост. Нейната решителност да изолира Франция ще доведе до трагедия. Срамувам се от начина, по който говори за имигрантите, за мъртвите хора по плажовете или в Средиземно море.

Никола Саркози, експрезидент на Франция

Ще стане президент

Марин льо Пен е един от най-интересните политици в Европа. За разлика от повечето лидери тя се отнася с искрена симпатия към Русия. Борбата за президентския пост във Франция през 2017 г. ще бъде между Марин льо Пен и още някого. Но все пак един ден тя ще е президент. Нейните икономически възгледи са толкова леви, че екссъветник на Никола Саркози възкликна, като прочете книгата ми: Та това фактически е Карл Маркс.

Кирил Бенедиктов, автор на биографичната книга за Марин Льо Пен „Завръщането на Жана Д’Арк“

Отказва се от остарели принципи

Тя прегръща всички демократични ценности и не се страхува да се отърве от някои остарели националистически принципи. И вместо да казва, че ислямът е тероризъм, настоява, че Франция е светска държава, в която не трябва да се подкрепя възможността хиляди мюсюлмани да практикуват религиозните си традиции.

 

Източник: trud.bg.