Манията за величие подведе Обама

Президентът на САЩ не прие участие в марша на единството, с което си навлече гнева и негодуването на американската общественост, пише „Гласът на Русия“.

Дори повече, Барак Обама не изпрати във Франция нито вицепрезидента Джо Байдън, нито шефа на Държавния департамент Джон Кери. Според журналисти, с отсъствието си в Деня на памет на жертвите на терористичните атаки в Париж той постави цялата нация в неудобно положение.

Високопоставени представители на други страни, в това число лидерите на Германия, Италия, Великобритания, Турция, Израел и Палестина, оглавиха парижкото шествие, обединило близо един милион души.

„Решението на президента Барак Обама да не посети марша на единството в Париж, на който присъстваха близо 50 световни лидера, в това число такива противоположности, като израелският министър-председател Бенямин Нетаняху и палестинският лидер Махмуд Абас, може да се смята за най-голямата грешка от гледна точка на обществеността до този момент“ – пише наблюдателят на Forbes Рик Унгар.

Телевизията CNN засегна тази тема в своите новинарски програми. Водещият на една от политическите програми Фарид Закария каза, че отсъствието на високопоставени представители на САЩ е грешка.

„Обама и Америка срамежливо изпускат парижкия марш против терора. САЩ не се присъединиха към целия свят, подкрепил Франция“ – пише New York Daily News.

„Тъжно е, че 50 световни лидери проявиха солидарност в Париж, а президентът Барак Обама отказа да участва. Страхливостта продължава“ – написа в Twitter бившият говорител на Камарата на представителите Нют Гингрич, който през 2012 кандидатстваше за президент от Републиканската партия.

Главният редактор на деловия седмичник Forbes Стив Форбс сметна, че пренебрегвайки марша в Париж, Барак Обама пренебрегва борбата за цивилизацията. С Форбс се съгласиха и много от потребителите на Twitter.

За съжаление, Америка не извлече поуки от собствената трагедия на 11 септември. Властите на САЩ смятат своята страна не само за могъща, а буквално за всемогъща държава, която от позицията на „по-големия брат“ може да се държи, както си поиска, каза заместник-секретарят на Обществената палата на Руската Федерация Сергей Орджоникидзе. Според него Обама не е разбрал докрай ситуацията и е подценил обществения резонанс. Но изглежда, че това не го вълнува много.

„Неговото вътрешнополитическо положение е доста разклатено. Нали знаете, какво стана в редица градове – расови сблъсъци с полицията. И решаващият момент прозвуча в неговото послание – ние изразяваме съболезнования и сме готови да окажем помощ. Те гледат на Франция, както и на другите си европейски съюзници, като на по-малки братя, при които се е  случило нещо. Това е грешка на Барак Обама и неговите помощници по въпросите на тероризма в отношението към съюзниците. На пръв поглед, след събитията на 11 септември те следваше да си извадят поука, но нищо такова не стана. Това говори, че те дори не са разбрали, каква ще е реакцията на Европа на този акт от височината на горделивата си позиция – ние сме най-силни и всичко ще ни се размине. И Нетаняху, и европейските лидери, и Абас сметнаха за нужно да присъстват, и те се оказаха по-високо от всичко това. Това е мания за величие спрямо всички останали страни“.

Практически изцяло е съгласен с мнението на руския експерт и неговият български колега, професор на Софийския университет, преподавател по политическа психология Людмил Георгиев. Според него, Америка отдавна страда от мания за величие и действа, без да анализира последиците.

„Явно това е знак, който Обама даде на европейските лидери, като на свои подчинени. Реакцията на журналистите и обществеността ми се струва инфантилна. Тя прилича на реакцията на едно отхвърлено дете, обидено от своя родител. Американците сякаш засвидетелстват своето внимание на европейците. Те са убедени, че Европа им се подчинява при всяко положение. И се държат безцеремонно. А Европа дава повод да такова държание от страна на САЩ. Между другото, в доктрината Волфовиц категорично се отхвърля възможността на Европа да притежава собствена отбранителна система. Тоест чрез НАТО САЩ държат в подчинение европейските държави. Това е истината“, каза проф. Георгиев.