Николай Малинов за резултатите от Ливадийския форум в Крим и за своето участие в него

Председателят на НД „Русофили“ пред в. „Стандарт“ 

 

– Кои са най-важните решения, които бяха взети на Ливадийския форум в Крим на 5-6 юни ?

– Те бяха отразени в Резолюция и Декларация на форума. Ливадийският форум по принцип се занимава с т.нар мека сила, или с народната дипломация. Четвъртото му издание, което се състоя на 5 и 6 юни в курорта Ялта в Крим, премина под наслов „Руският свят и световното хуманитарно пространство“. В този смисъл бяха набелязани мерки, които да доведат до динамизиране и развитие на отношенията между различните русофилски и русофонски организации в света, очертани бяха форми на работа и взаимодействие, мястото и ролята на Русия в утвърждаването и подпомагането на тази дейност и тези взаимодействия. Декларацията, приета с пълно единодушие, пък има конкретен повод. Точно на 6 юни– годишнината от рождението на Пушкин, Конституционният съд на Молдова отмени руския език като език за междуетническо общуване. Участниците във форума осъдиха този акт.

– В какво се изразява българското участие във форума? Каква бе вашата роля там?

-Първата от трите секции за дискусия беше на тема „Движението на русофилите, неговата роля и значение в народната дипломация“. До голяма степен този сегмент на форума бе подсказан именно от нашия, български опит, който е наистина голям и впечатляващ. Българското национално движение „Русофили“ тази година става на 15 години. На форума присъстваха много русофилски, русофонски, евразийски и други организации, които по един или по друг начин работят за популяризиране на руския език и руската култура по света, за утвърждаване на ценностите, на цивилизационния и хуманитарния заряд, който тази култура носи. Имахме възможност да обсъдим ролята и значението на русофилството, неговите проявления и потенциал съобразно спецификата във всяка страна.
Там аз направих три предложения, които бяха приети. Първото беше да се създаде междуведомствен съвет на руските агенции, министерства и организации, занимаващи се с наука, култура, образование и спорт, с който съвет ние, русофилските организации, да можем да контактуваме по-ефективно. Второто беше за изграждане на международно русофилско движение, като в най-скоро време се сформира инициативен комитет за това.И третото – да се създаде своеобразен Съвет на ветераните – русофили. Позволих си да предложа в него да влязат личности като Герхард Шрьодер – бившия канцлер на Германия,като Симеон Сакскобургготски от българска страна, и други изявени радетели на приятелството и сътрудничеството с Русия. Г-жа Матвиенко, председател на Съвета на федерацията на Русия, под чийто патронаж се провежда форумът в Ливадия, каза буквално следното: „Дайте наистина да обмислим тези организационни форми. Това е свежа, нова мисъл.“

– В цяла Западна Европа се поддържа тезата, че Москва води хибридна пропагандна война срещу ЕС. Дори на държавно ниво се обсъждат ответни мерки. Как русофилите ще реагират на тази кампания?

-Клишето за хибридната война май вече трябва да се изостави. Свидетели сме на сериозна динамизация в отношенията между ЕС и Русия. През втората половина на миналия месец на посещения в Москва бяха президентът на Франция Макрон, германският канцлер Ангела Меркел, българският президент Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов в качеството му на председател на Съвета на ЕС. Всички те имаха срещи на най-високо ниво. Това показва,че се полагат сериозни усилия за преодоляване на тази патология – така я наричам аз – Европа да си разговаря с Русия чрез инструментариума на санкциите.
Европа много добре си дава сметка, че повече от 1/3 от невъзобновяемите природни ресурси се намират в Русия и е най-изгодно да търгува тези ресурси именно от Русия. В този полицентричен свят това е важно, за да запази Старият континент своята конкурентоспособност.

От друга страна, все повече хора разбират, че чрез изграждане на преки контакти между своите народихристиянска Европа и християнска Русия могат да бъдат по-силни. Многократно съм го казвал: Европа може да бъде по-силна с Русия и Русия може да бъде по-силна с Европа.

– Великата руска култура ли е най-силното оръжие на русофилите? Какви инициативи има Национално движение „Русофили“ в тази насока?

– Нашето най-силно оръжие са вярата, надеждата и любовта. Това е обратното на разрушителната омраза, от която се храни русофобията. Тази емоция, която дава руската култура, духовното общуване, градено през хилядолетията и вековете, обмяната на идеи са истинска ценност. Това е процес на непрекъснато взаимно обогатяване и израстване. Културно и духовно преди всичко.Обединени в един общ евразийски дом, Европа и Русия действително ще бъдат най-великата сила на планетата.

– През 2018 г. отбелязваме 140 години от Руско-турската война, която донесе Освобождението на България. Успяхме ли да използваме годишнината като повод за сближаване на двата народа?

– Да, определено успяхме. В отношенията между нашите народи, освен газ, нефт и атом, има една хилядолетна история на духовно общуване. Без българската църква нямаше да има руска църква, каза руският патриарх Кирил при посещението си у нас по повод на годишнината. И това беше най-значимото признание, направено от него, което русофобската пропаганда се опита да удави в интрига.
Бяха изградени много нови паметници, възстановиха се стари и се създадоха нови връзки между градове и институции, в Москва се състояха дни на българската култура. Общо взето, в духовен и в културен план отношенията се развиват великолепно, а това е предмостието на успешните визити на първите български държавни мъже в Москва. Визити, които пораждат надежда и очаквания.

– В момента вървят яростни дебати дали да се възроди проектът АЕЦ „Белене“? Ще могат ли водещите партии ГЕРБ и БСП да стигнат до единна позиция или сте скептичен към подобна хипотеза?

– Смятам, че няма нищо по-естествено от това ГЕРБ и БСП, и изобщо всички политически сили, да стигнат до обща позиция, ако са водени от интереса на България. След като нещо е в интерес на България, можем само да призовем политиците да прочетат отново надписа на сградата на българския парламент „Съединението прави силата“ и да намерят начина, колкото и труден да е той, да преодолеят дребнопартийните си страсти и ежби в името на националния интерес.

– Как оценявате визитите на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов в Русия? Какви са конкретните резултати от техните посещения ?

Смятам, че посещението на Румен Радев в Русия изигра много полезна и значима роля. Личните ми контакти и разговори в Русия показват, че то е било оценено изключително позитивно. Маркирани са основните посоки, в които България би могла да развива най-лесно отношенията си с Русия занапред. Седмица по-късно, когато стана факт и посещението на премиера Бойко Борисов, видяхме тези трасирани основни посоки –в туризма, енергетиката и останалите направления, отбелязани и от Владимир Путин.
Малко незабелязани останаха други две неща, които руският президент подчерта, а именно благодарността на Русия за отношението на България към руските и съветските паметници у нас, както и за популяризиранетона руския език. Като председател на Национално движение „Русофили“ приемам неговите думи като личен комплимент, тъй като опазването, възстановяването и изграждането на паметници и организирането на курсовете за изучаване на руски език в детските градини са две от основните направления в дейността на нашата организация.

От друга страна обаче Путин каза, че не можем да разчитаме на отношението „малък ˗˗ голям брат“, така като сме го разбирали досега. Времената са други, и е време да си направим извода, че контактите си с Русия трябва да градим на взаимноизгодна основа. Там, където интересите ни съвпадат, да полагаме усилия така щото и двете страни да стават по-силни, по-богати, а народите им ˗ по-щастливи. Добре е, че процесите се динамизират на държавно ниво и тази пауза, която беше през последните години, е преодоляна. Аз твърдя обаче, че на гражданско и на човешко ниво тези отношенията никога не са били лоши.
Най-накрая сме свидетели на ново, постсъветско начало в българо-руските отношения. Начало, стъпило върху нашите общи духовни и културни корени, но и върху изгодни и полезни и за двата народа прагматични основи. Чертаем нова карта на нашите хилядолетни братски отношения.

 

Валентина Матвиенко: „Да чуем свежата мисъл от България“

 6 юни 2018 г. в гр. Ялта, Крим. Валентина Матвиенко, председател на горната камара на руския парламент - Съвета на федерацията на Русия, и Николай Малинов, председател на Национално движение "Русофили", на IV-ия Ливадийски форум "Руският свят и световното хуманитарно пространство"
6 юни 2018 г. в гр. Ялта, Крим. Валентина Матвиенко, председател на горната камара на руския парламент – Съвета на федерацията на Русия, и Николай Малинов, председател на Национално движение „Русофили“, на IV-ия Ливадийски форум „Руският свят и световното хуманитарно пространство“

Валентина Матвиенко, председател на Съвета на Федерацията на Русия, за предложенията на Николай Малинов: „Дайте наистина да обмислим тези организационни форми. Това е свежа, нова мисъл. Под ръководството на кукловоди русофобската политика в света набира обороти, тиражират се фалшиви новини, правят се постановки, измислят се какви ли не глупости, западната информационната машина се опитва по всякакъв начин да очерни Русия, да принизи нейната роля в света и т.н. А ние мълчим… Нека действително да го организираме. Русофилите са за международното право, за демокрацията, за правата на човека, за духовните ценности, за православието… Какво лошо има в това? От какво да се стесняваме? Русофилите са граждани, които подкрепят тези ценности. Това е повод да се гордееш, а не да се срамуваш.“

Копирано от standartnews.com