Малики: Русия е надеждата за мир в Близкия изток

Сред основните цели на Багдад е да развива сътрудничеството с Москва в различни сфери, заяви вицепрезидентът на Ирак Нури ал Малики

Ирак свързва с Русия големи надежди за връщане на сигурността в региона. Това заяви вицепрезидентът на Ирак Нури ал Малики на среща с първия дипломат на Москва Сергей Лавров, предаде ТАСС и БТА

Сред основните цели на Ирак е да развива сътрудничеството с Русия в различни сфери, посочи той. Благодарим ви за ролята на Москва в Ирак и региона. И свързваме с вас големи надежди, що се отнася до опазването на сигурността в региона, каза още гостът.

Напредъкът на Ирак в борбата с тероризма сочи, че започва нов етап – възстановяване на стабилността на страната, заяви той. Сега, когато ликвидирахме „Ислямска държава“, родината ми има нужда от инвестиции, посочи той.

Стремежът ни е Ирак да стане родина за всички, а не територия, на която живеят различни общности и партии. Интересът ни е приятелска Русия да присъства в Ирак, с което да създава равновесие в политически план чрез взаимодействие в енергетиката, военнотехническото сътрудничество, в политически аспект, каза Нури ал Малики.

Русия и Ирак остават мишени за терористите и онези, които стоят зад тях, което налага „още повече да активизираме сътрудничеството помежду си за противодействие срещу тероризма в региона“, отбеляза той.

Москва е солидарна с усилията на Багдад за изкореняване на терористичната заплаха в Ирак, заяви Лавров.

В тези трудни времена Русия полага старания да укрепи усилията на Ирак за възстановяване на сигурността, на икономиката. Стремежът ни е да засилваме взаимодействието и занапред, изтъкна руският дипломат номер едно.