Маккейн: Хаосът в Близкия изток е резултат от политиката на Обама

Хаосът в Близкия изток е резултат от политиката на американския президент Барак Обама. Това заяви председателят на сенатската комисия по въоръжените сили в Конгреса на САЩ, републиканецът Джон Маккейн, предаде ТАСС.

Той подчерта, че „авантюризмът“ на администрацията във Вашингтон в региона е довел до вакуум във властта, който позволил на терористичната групировка „Ислямска държава“ да вземе контрола върху част от територията.

„Резултатът от тази мащабна авантюра трябва да е ясен за всеки от нас. В Близкият изток бе установен не нов ред, а само хаос“, каза Маккейн в изявление пред Конгреса.

По думите му, една от причините за това е било решението на президента Обама да съкрати участието на САЩ в Близкия изток.

Той остро разкритикува Белия дом за това, че настоява на своята неадекватна политика, докато бойците (на ИД) удържат победи и установяват контрол над такива ключови иракски градове като Мосул и Фалуджа. В такива условия не може да се твърди, че ИД ще загуби, или че ние ще победим“, каза Маккейн.

„Що се отнася до Сирия, днес не съществува стратегия за ликвидиране на ИД, която да не доведе до трагична смърт на десетки хиляди сирийци. Не съществуват и пехотни войски, които искат и могат да върнат Рака, а няма и перспективи за скорошно появяване. В условията на отсъствие на приемлива стратегия за създаване на условия за постигане на набелязаните цели, администрацията на САЩ разчита само на надеждата“, заяви сенаторът.

Разходите на Вашингтон във военната кампания срещу ИД от септември 2014 са 5.5 млрд. долара, съобщи официалният представител на силите на САЩ, участващи в контратерористичната операция в Ирак и Сирия, полк. Стив Уорън. „Ежедневните загуби за тази цел са 11 млн. долара“, каза Уорън. Той уточни, че по време на операцията самолетите на САЩ са извършили 65492 бойни полета и са нанесли 9782 удара по обекти и позиции на ИД.

От тях две трети са извършени в Ирак и една трета – в Сирия. „Ако няколко самолета едновременно бомбардират цели в един район, то Пентагонът счита това за един удар. От май миналата година сили на коалицията са унищожили 95 водачи на групировката от висшия и средния ешелон и няколко хиляди редови бойци“, каза Уорън.

ВВС на САЩ започнаха бомбардировки на позиции на ислямистите от ИД в Ирак от 8 август, а в Сирия – от 23 септември 2014 г. В Ирак съвместно с американската авиация в бойните действия участват и самолети на Австралия, Великобритания, Йордания, Канада, Холандия и Франция, в Сирия – на Австралия, Бахрейн, Великобритания, Йордания, Канада, ОАЕ, Саудитска Арабия, Турция и Франция.