Макадамс: САЩ смятат Русия за враг заради нейната независимост

Всяка страна, която поддържа независима външна политика, се възприема от Вашингтон като заплаха, констатира изпълнителният директор на „Института на Рон Пол” Дениъл Макадамс, предаде РИА Новости.

Заедно със самия Рон Пол в рамките на програмата Liberty Report те са обсъдили скорошните изявления на командващия морската пехота на САЩ Джеймс Дънфорд, определил Русия като главна заплаха за САЩ.

Рон Пол отбелязал,че съвсем доскоро за най-голям враг са считани терористите от „Ислямска държава”, обаче сега те неочаквано ка отишли на втори план.

Според Макадамс опитите РФ да се определи като главна заплаха са много добре координирани във Вашингтон. Две седмици преди изказването на Дънфорд бе оповестена новата национална военна стратегия на САЩ. Документът предвижда да се противодейства на „ревизионистичните държави” като Русия, които „нарушават международните норми”. Това фактически означава, че Вашингтон счита за заплаха всяка държава, придържаща се към независима външна политика.

Рон Пол припомня и изказването на министъра на ВВС Дебора Джеймс, че Русия е главна заплаха. Ако беше така, твърди Рон Пол, най-големите държави в НАТО, като Германия и Франция нямаше да си държат отбранителните разходи на 1,1% от БВП. Те щяха да призовават САЩ за помощ, ако наистина допускаха, че Русия може да ги нападне.

Отбелязва се, че тонът на Владимир Путин „не винаги е мек”, но това е оправдано – руският президент не обича да го мотаят. Той обаче не човекът, който би прекарал войски и танкове през цяла Украйна, счита Рон Пол.

От негова гледна точка, Вашингтон като позиционира Русия като своя главна опасност, създава климат, пълен с негативни последствия за самите Щати, свързани на първо място със сближаването на РФ с нови съюзници, например със Саудитска Арабия.