Наришкин: „Майданът” може да се повтори в друга европейска страна

“Наистина ли още европейците не  са осъзнали, че сценарият на Арабската пролет е в действителност за първи път изнесена  на тяхна територия, на европейския континент и  доста успешно реализиран? Никой ли не разбира, че украинският  Майдан, с всичките му опасни лудории, сега може да се повтори в някоя от тези европейски страни”- каза Наришкин на заседанието на Държавната Дума в петък.

Политическата криза избухна в Украйна в края на ноември 2013 г., когато правителството обяви спирането на европейската интеграция на страната. Масови протести, наречени “евромайдан” бяха проведени в цяла Украйна. През януари въоръжени радикали се сблъскаха с органите на реда. В резултат на улични боеве, в които опозицията многократно използва огнестрелно оръжие и “коктейли Молотов”, загинаха десетки души.

На 22 Февруари в страната стана насилствено завземане на властта. Върховната Рада , наруши  споразуменията, постигнати между президента Виктор Янукович и опозиционните  лидери, промени конституцията, промени ръководството на парламента и на Министерството на вътрешните работи и отстрани  от властта  държавния глава, който по-късно беше принуден да напусне Украйна, страхувайки се за живота си. На 27 февруари , украинския парламент прие т. нар. “правителство на националното доверие”, премиерът стана Яценюк. По време на пресконференция в Ростов-на-Дон на следващия ден, Виктор Янукович заяви, че остава законно избран държавен глава.