Льо Пен: Референдумът за анексията на Крим не е незаконен

Кандидатката на френската крайна десница за президентския пост Марин льо Пен заяви днес, че анексията на украинския полуостров Крим от Русия през 2014 г. „не е незаконна“, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че позицията на Льо Пен е в контраст с тези на ЕС и САЩ. „Изобщо не вярвам, че е имало незаконна анексия – имало е референдум, жителите на Крим са искали да се върнат в Русия“, заяви ръководителката на френската партия Национален фронт в предаване на радио Ер Ем Се и телевизия Бе Еф Ем. „Не виждам причина да се подлага на съмнение този референдум“, подчерта Льо Пен и отвърна с „да“, когато бе запитана дали Крим е част от Русия, пише 24 часа.

Стратегическият полуостров на Черно море бе анексиран от Руската федерация през март 2014 г. след военна интервенция, последвана от референдум за присъединяване към Русия, заклеймен като незаконен от Украйна и Запада. Тази анексия предизвика най-силното напрежение между Запада и Русия от края на Студената война. Като ответни мерки САЩ и ЕС наложиха на Русия редица икономически санкции, които все още са в сила. Марин льо Пен обаче се обяви днес за установяване на „стратегически връзки“ между Франция и Русия в рамките на борбата срещу групировката „Ислямска държава“.

Запитана за ползата от НАТО след разпадането на Съветския съюз, лидерката на Националния фронт повтори, че Франция ще се оттегли „най-малкото от обединеното командване“ на пакта, ако тя бъде избрана за държавен глава през май. Запита се обаче дали има шансове за скорошна промяна в НАТО след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като президент на САЩ на 20 януари. В интервю за месечното издание „Козьор“ Марин льо Пен заяви, че според руснаците „в интерес на Русия е да бъдат изкоренени ислямистките фундаменталисти и те преследват тази цел с крайно груби методи, защото винаги са правели така“.

„В концерта на народите всички упрекват Русия, че върши мръсната работа, но никой не предлага никакъв внушаващ доверие начин да бъде освободена Сирия от ислямистките фундаменталисти. Чуйте сирийците и ще видите, че те очакват Башар Асад да спечели войната срещу ислямистките фундаменталисти“, каза Льо Пен в интервюто.