Лукашенко: „Не трябва да демонизираме Путин”

Русия не е заинтересована от съединяването на Източна Украйна с Русия и Владимир Путин няма такива намерения след присъединяването на Крим към Руската Федерация. Това заяви на 26 март президентът на Беларус  Александър  Лукашенко в интервю за украинската телевизия „Шустер Live“.

„Казвам ви още веднъж: не трябва да го демонизираме, той изобщо не е демон и агресор. Да тръгне да завладява Украйна… Ние много добре знаем, че ако той стигне до Днепър, до Западна Украйна и я присъедини към Русия, както някога, очевидно, някъде нещо е имало – това ще бъде краят. Но това е абсолютно невъзможно, той разбира и много добре знае това, кой ще бъде той после. И колкото и да сме говорили, не е имало подобно нещо,- твърди Лукашенко. – Единственото, което той иска е, положението да бъде спокойно. Колко пъти сме седяли и разговаряли по приятелски, Назарбаев също е присъствал на тези срещи. Обсъждахме тези въпроси, той е много притеснен от натовските танкове, стоящи под Москва, на изток от Украйна, която е извън блока, а той иска Украйна да е заедно. Даже и в Митническия съюз – това би било негово постижение, това би било справедливо. Защото това ще изправи цяла Европа и ще бъде предпоставка за война – той отлично разбира това.”

Лукашенко, разказвайки за плановете на президента на Русия, добави: „Той изхождаше от това че”нашите ги бият в Украйна” – това е наша отличителна черта, не можем да отстъпваме. Това е така”.

Лукашенко, давайки оценка на ситуацията в Крим в навечерието на присъединяването й към Русия, заяви: „Не, там никого не са били, но аз още веднъж ви казвам: дори и аз, знаейки, че всичко това се случва – аз се страхувах, че там ще започне клане. Дори да не е това, то ще започнат тези противозаконни действия и ще започне унищожаването на рускоезичното население. Ето от това се страхувах”.

Лукашенко опроверга слуховете, че Беларус в съюз с Русия  се готви да нападне Украйна на север. „Никога не е имало подобни планове!”, – заяви той. По негови думи, единствената техника, която би могла да пристигне в Украйна от Беларус  е селскостопанска.

Ръководителят на постсъветската република посъветва да бъде зададен въпрос към Владимир  Путин за това, съгласен ли е „че може да откъсне някаква част от страната и да я присъедини”. Той отбеляза също, че Виктор Янукович  „избяга от страната” при пикантни обстоятелства и така стана отговорен за днешното „противоконституционно” положение в Украйна. Затова, подчерта Лукашенко, сега даже привържениците на Янукович се отрекоха от него, като бяха готови още на конгреса в Харков да замерят лидера си с развалени яйца.

Както съобщи ИА Regnium , Минск призна „новите власти” в Украйна и поддържа контакти с тях. По-рано, на 26 април 2011 Александър Лукашенко, в обяснение за причината за отсъствието му на траурните мероприятия в Украйна по повод поредната годишнина от Чернобилската катастрофа, нарече президента на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу „козел”, а еврочиновниците – „негодници”, като ги сравни с животни. С това Лукашенко показа, че „евроориентацията” на Виктор Янукович е неприемлива в отношенията между съседните източнославянски републики.