Луганск в очакване на първите камиони с руска хуманитарна помощ

70 бели камиона с руска хуманитарна помощ за жителите на Източна Украйна вече се приближават към Луганск. От руската граница до града са само 50 км. Местните жители разказват, че пътят от Изварино до Луганск е неравен и често автомобилите трябва да преминават през полето.

Жителите на Луганск изпитват остра нужда от хуманитарна помощ. В града на практика не са останали магазини, в които да има продукти дори от първа необходимост. Храна може все още да се намери на пазара, но заради постоянния обстрел, той работи само по два часа сутрин.

По думите на представителя на пресслужбата на ЛНР Владимир Иногородцев, в Луганск са организирани складове и 24 пункта за раздаване на получената помощ.

„Ние сме готови за раздаването на хуманитарната помощ не само на жителите на Луганск, но и на останалите републики. Ние сме благодарни на Русия за това, че не ни изостави в такава трудна ситуация”, заяви Иногородцев пред Life News.

Пунктовете за раздаване на хуманитарната помощ ще работят денонощно. Конвоя в момента очакват около 250 хиляди жители на Луганск.

Както съобщи телевизия Life News, първите 16 км от пътя от руската граница към Луганск, са под контрола на опълченците. По-нататък територията е контролирана от украинската армия. В момента няма автомобили на МКЧК, които да съпровождат конвоя.

Опълченците в Луганск заявиха, че ще съпроводят колоната с хуманитарна помощ.

В същото време украинската армия продължава масирания артилерийски обстрел на Луганск, което нарушава договореностите за осигуряването на безопасност на конвоя.

По-рано от руското външно министерство заявиха, че Москва е взела решение за започване на движението на хуманитарния конвой, тъй като Киев непрекъснато измисля нови предлози за отлагането на изпращането на помощта в Луганск и Донецк.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че Владимир Путин е информиран за началото на придвижването на конвоя.

Припомняме, че руският хуманитарен конвой потегли от Москва на 12 август. Камионите са натоварени с 2 000 тона храна, медикаменти, питейна вода и др. : 400 тона зърнени култури, 100 тона захар, 62 тона бебешка храна, 54 тона медицинско оборудване и лекарства, 69 електростанции и 12 000 спални чували.