Ловеч отбелязва 140 години от освобождението на града

На 22 август Ловеч отбелязва 140-годишнината от освобождението на града и установяването на местна власт. За тържествата гостуват делегации от побратимените руски градове Рязан и Лотошино. Очаква се да пристигне и посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, съобщи Дарикнюз.

Ловеч ще посрещне и руска туристическа група, която е организирана под наслов „140 години памет – среща със 140 наследници на участници в епопеята“. Организатор от българска страна е Асоциация „Освобождение“. Това са родственици на участниците в епопеята на Шипка – нашите опълченци и воините от тогавашната руска имперска армия (руснаци, украинци, беларуси). Руските гости ще бъдат посрещнати с черешово топче в 18.30 ч. на площад „Тодор Кирков” в кв. Вароша. Топчето е измайсторено от достоен потомък на опълченец и периодично ще произвежда халосни гърмежи.

От 18 ч. едновременно ще бъдат почетени паметни места, свързани с освобождението на Ловеч. Час по-късно е гражданското поклонение и тържественият военен ритуал по поднасянето на венци и цветя на Белия паметник на хълма Стратеш.
В 20.30 ч. на сцената в кв. Вароша започва концертът на руската група „Душа” от Лотошино и на Народно читалище „Бяла Анаста – 2016 г.” – Ловеч.