ЛНР: Украинските военни взривиха мост край Станица Луганская

Украинската страна отново наруши Минските договорености за примирие. През изминалото денонощие са регистрирани 33 обстрела, в резултат от което в ДНР са загинали трима души. Украинските военни са взривили и железопътен мост край Станица Луганская, съобщи РИА Новости, позовавайки се на изявление на началник щаба на командването на Народната милиция на ЛНР Сергей Козлов.

Министерството на транспорта на ДНР възнамерява да подаде жалба в ОССЕ, тъй като при саботаж от страна на украинската армия в Донецката железопътна линия са повредени 35 моста и надлеза.

„Транспортният коридор между Луганск и Украйна сега е нарушен. Украйна продължава блокадата на ЛНР и прави всичко възможно, за да осуети общуването между гражданите”, заяви представителят на Народната милиция на републиката.

По време на сблъсъците на територията на ДНР са разрушени и повредени близо 80 болници, заяви в петък министърът на здравеопазването на ДНР Виктор Кучковой.

„Към днешна дата на територията на ДНР са пострадали 79 лечебни заведения, като загубите са оценяват на стотици милиони гривни, тъй като са пострадали не само сградите, но и медицинското оборудване”, уточни той.

Киев не изпълнява Минските договорености, а ситуацията с имплементацията на „Минск 2” е опасна, заяви в Астана прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

„Ситуацията е очевидна, ние виждаме неизпълнение от страна на Киев на Минските договорености, ние виждаме достатъчно твърда реакция, която постъпва от ДНР и ЛНР, и виждаме като цяло опасна ситуация от гледна точка на имплементацията на Минските договорености”, подчерта Песков.