ЛНР и ДНР отчетоха рекордна избирателна активност

Парламентарните избори в самопровъзгласилите се Донецка (ДНР) и Луганска (ЛНР) народни републики преминаха при невиждана досега избирателна активност, предаде ИТАР-ТАСС.

По данни на избирателните комисии към 17 ч. са гласували повече от 836 хил. души. За гласуването, освен редовните избирателни секции, са били открити и мобилни, както и такива в пунктовете за временно пребиваване на бежанци на територията на Русия.

Централната избирателна комисия (ЦИК) удължи времето на работа на избирателните секции до 22 ч. (московско време) заради големия поток от желаещи да гласуват, заяви представителят на ЦИК Сергей Козяков.

Много западни държави биха завидели на рекордно високата избирателна активност, която се  наблюдаваше вчера през целия ден при провеждането на изборите в самопровъзгласилите се републики. Това заяви гръцкият депутат от Европейския парламент Сотириос Зарянопулос, който присъства на изборите в ЛНР в качеството на наблюдател.

Общо за контрола на изборите в ЛНР и ДНР присъстваха около 300 наблюдатели от Русия, Южна Осетия, Сърбия, Черна гора, Израел, Франция, САЩ и др. Сред тях са – депутати от Държавната дума, Европарламента и националните парламенти, както и представители на политически партии, движения и неправителствени организации.

Русия определи гласуването в републиките като позитивна стъпка в рамките на процеса за урегулиране на ситуацията в Украйна. В навечерието на изборите руското външно министерство заяви, че изборите в ЛНР и ДНР се провеждат в съответствие с Минските договорености и дават шанс за преминаване на ситуацията в Югоизточна Украйна към конструктивен диалог. Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че руската страна е готова да признае резултатите от изборите, които ще бъдат „важни от гледна точка на легитимацията на властта”.

„Изборите в ЛНР и ДНР са единственото логично развитие на решенията, които бяха приети на референдума”, заяви пред ТАСС вице-говорителят на Държавната дума Сергей Железняк (от партия „Единая Россия”). Според него, за Донецк и Луганск „е важно да изберат свои представители в органите на властта, за може значително по-системно да подхождат към организирането на живота в републиката, към оказването на помощ на гражданите, и развитието на международното сътрудничество”.

Киевската хунта обаче, определи изборите в ЛНР и ДНР като незаконни. Тази позиция избра да подкрепи и Западът. Край Донецк вчера бяха обезвредени две диверсионни групи, опитващи се да осуетят провеждането на изборите. Това съобщи по време на пресконференция председателят на ЦИК на ДНР Роман Лягин.