Личните впечатления на американската делегация в Крим: И за какво са санкциите?

Група американски обществени дейци се зае със задачата да отвори очите на сънародниците си и да разкаже какво всъщност се случва в Крим, пише Константин Огарьов в РИА Новости.

Делегацията е съставена от бивши служители на Държавния департамент на САЩ и преподаватели и е водена от президента и основател на Центъра за граждански инициативи Шарън Тенисън. Запитали се, дали всичко, което западните медии разказват за Крим е истина, тези хора решили, въпреки всички забрани, да се уверят с очите си и да посетят полуострова.

Целта на посещението далеч не е културно-оздравителна, а опознавателно-делова. Оказва се, че по американската телевизия показват съвсем друг Крим, много различен от това, което делегатите видели, когато пристигнали. Те са поразени от несправедливото отношение на Запада към жителите на полуострова.

Не трябва да се примирявате със санкциите, насочени към изолирането на Крим, казва бившият служител на Държавния департамент, полковникът в оставка Ан Райт. „Ние сме представители на общности от различни части на Съединените щати – Вашингтон, Калифорния, Ню Йорк и Орегон. Готови сме да сътрудничим и да разкажем на хората в САЩ, че тези санкции са нечовешки и несправедливи“, каза Райт.

Подкрепя я и Шарън Тенисън, която се зае със задачата веднага след като се върне в САЩ да разкаже на всички как всъщност живеят хората в Крим. А наистина има какво да разкаже. Програмата на посещението на делегацията е наситена: Ялта, Симферопол, Севастопол, а след това – Краснодар и Санкт Петербург. На американците предстои да се срещнат с представители на неправителствени организации, младежки обединения, предприемачи и журналисти.

Участниците в делегацията трябва да изпълнят и една много важна мисия. Те донесоха в Крим писмо от Орегон. Столицата на този щат – град Сейлем и кримската столица Симферопол от 1986 г. до 90-те години са били градове-побратими. Кметът на Сейлем Анна Питърсън смята, че тези отношения трябва да бъдат възродени. И според нея именно сега е подходящото време за това.