Ливански експерт: Руската база в Тартус променя реалностите не само в Близкия Изток

Създаването на пълноценна военноморска база на РФ в сирийския Тартус показва на Запада нова световна военнополитическа реалност, която диктува Москва, счита завеждащият катедра за международни отношения в Американския университет за науки и технологии в Бейрут Георг Меси.

„Ако Русия иска отново да играе голяма игра на политическата арена, тази база й е нужна. На първо място за защита на своите интереси… САЩ имат военни бази по целия свят, защо РФ да няма база макар и в Близкия изток? Ние говорим за нова военнополитическа реалност, а Западът и особено американците са длъжни да приемат” – казал за РИА Новости Меси.

Според ливанския експерт, базата на ВМС в Тартус ще усложни отношенията между Москва и Вашингтон, но новата администрация в Белия дом ще направи всичко възможно, за да отслаби Русия на световната арена и в Близкия Изток.

„Американците трябва да разберат, че сега не са 90-те години и Русия има голяма сила” – добавил той.

Меси отбелязал също, че покрай политическата сила, военноморската база в Сирия ще има и военностратегическа роля, тъй като се намира недалеч от турската авиобаза „Инджирлик”, където са разположени сили на НАТО.

Превод и редакция: БЛИЦ