Либия е готова да приеме всяка инициатива от Русия за решаване на конфликта

Либия е готова да приеме всяка възможна инициатива на Русия, за да може в страната да започне политически диалог, тъй като Москва има контакти с всяка от страните в конфликта и има балансирана позиция за обстановката. Това заяви  вицепремиерът на правителството на националното съгласие Ахмед Майтиг, цитиран от  РИА Новости

Президентският съвет ще приветства всяка руска инициатива за постигане на национално примирие в Либия, тъй като Русия има претеглена позиция и добри отношения с всички страни, каза Майтиг.

Той призова Москва да „проведе своя дипломация“,  като убеди останалите страни в конфликта да приемат политическо споразумение и да се включат в процеса на урегулиране.

Майтиг отбеляза още, че командващият на армията на страната Халифа Хафтар, който все още не признава новата власт в Либия, също трябва да се включи в политическия диалог.

„Това не е някаква прищявка – така се прави във всички страни – военното командване винаги е под властта на политическото ръководство“, подчерта либийският политик.

Според информация в западните медии Москва има намерение да заеме страната на Хафтар в либийския конфликт, но Русия поддържа връзки и с правителството на националното съгласие, посочва „Взгляд“.