„Летящият робот“ на руските ВВС преминава тестове преди пускане в серийно производство

Иновационните технологии, използвани при създаването на перспективния авиационен комплекс от фронтовата авиация (ПАК ФА), руския изтребител от пето поколение Т-50, по думите на разработчиците, го правят да прилича повече на летящ робот, отколкото на самолет. Пилотът в кабината на иновационната разработка на руските авиоконструктори е само допълнение на авиационния комплекс. В момента ПАК ФА преминава летателните изпитания преди да бъде пуснат в серийно производство.

Новата разработка на ОКБ „Сухой“ – изтребителят ПАК ФА, известен още като Т-50, е наречен в концерна „Радиоелектронни технологии“ не как да е, а „истински руски самолет-робот“.

„Това вече е в някаква степен летящ робот, където летецът изпълнява функция не толкова на пилот, колкото се явява една от съставните части на летателния апарат. Тоест реакцията на летеца е включена в контура на управление”, разказва първият зам.-директор на Концерна „Радиоелектронни технологии” Владимир Михеев.

Благодарение на „умната обшивка“ – контур, който освен конструктивни и аеродинамични функции, на практика изпълнява ролята на уреди и блокове, изтребителят от пето поколение може с право да бъде определен като „умен самолет“.

„Ако погледнем краищата на крилото, то от една страна това си е крило, а от друга е станция за активна отбрана „Хималаи”. Тя се намира в крилото и осигурява не само летателни характеристики, но и защита – излъчва смущения, извършва радиолокация”, отбелязва Михеев.

Използването на композитни материали и иновационни технологии, аеродинамичната конфигурация на самолета и характеристиките на двигателите осигуряват на ПАК ФА безпрецедентно ниско равнище на радиолокационна, оптична и инфрачервена забележимост.

„Т-50 е флагман не само в родните ВВС, но също така е и една крачка пред своите западни конкуренти. Така например, видимостта на изтребителя от пето поколение F-22 на американските ВВС е 0,3-0,4 кв. м“, подчерта Михеев, като допълни, че аналогичният показател на Т-50 е 0,1-1,0 кв. м.

По план серийното производство на този най-нов изтребител трябва да започне през 2016 г., сега продължават летателните изпитания. Засега само САЩ имат на въоръжение изтребители пето поколение – F-22 и F-35.

Т-50 трябва да замени изтребителите от четвърто поколение Су-27 и МиГ-29, постъпили на въоръжение във ВВС на РФ през 1985 г. и 1983 г. Търсенето на облика на изтребител от пето поколение започва в средата на 70-те години в СССР и САЩ, когато машините от четвърто поколение едва са направили първите си стъпки.

Очаква се след пускането в серийно производство руската армия да закупи 55 самолета в периода от 2016 до 2020 г.

ВИДЕО: https://www.youtube.com/watch?t=131&v=3CihdKpVNrA