Леонид Решетников: Русия и Америка са във война

България е дала на Русия вярата и между двата народа има братство, казва той в интервю за телевизия „Евроком“, предаде „Руски дневник“.

Известният руски политик и общественик Леонид Решетников, директор на Института за стратегическия изследвания при администрацията на руски президент, пристигна в България за канонизацията на Свети Серафим Чудотворец Софийски. В специално интервю за телевизия „Евроком“ на хубав български език той каза, че канонизацията на Свети Серафим е възобновяване на братството между българския и руския народ.

Ние скъсахме своите връзки, тъй като тръгнахме по един път, мислейки, че Америка ще ни помага. Но Америка не е помогнала на никого, каза Решетников.

Америка може да прати войски, да свали правителство и да постави на негово място друго, да плаща грантове – и в Русия го има това, наричаме ги „децата на капитан Грант“, каза той.

Но в нито една страна Америка не е помогнала за развитието на икономиката и на националната култура, допълни Леонид Решетников.

Според него резултатът от помощта на ЕС и НАТО за България е никакъв. В София има някакви пари от европейски фондове, но за другите части от страната няма и България е малко по-добре от Македония, смята той.

Решетников коментира и парламентарната комисия, която трябва да разследва намесата на Русия и Турция във вътрешните работи на България. Той смята, че Русия няма влияние в България и руски представители дават „по две-три интервюта годишно“ в някои телевизии и във вестниците.

Новият американски посланик каза, че идва в България, за да се бори с руското влияние. С кого ще се бори – с владика Серафим? Нека, ще видим резултата, каза руският общественик.

Американците не могат да разберат, че това не е влияние, а хилядагодишно чувство, коментира Решетников.

Ние сме свързани от хиляда години, а Америка е по-млада от нашия Болшой театър, коментира той.

А България е по-стара от Русия. Ние сме получили вярата от вас, каза Решетников

Той коментира и отношенията на Русия със САЩ.

„Америка ни обяви война. Ние сме във война с Америка – икономическа, медийна, хуманитарна и в някои отношения – и въоръжена“, каза директорът на руския стратегически институт.

Но Русия не може да бъде победена отвън, може само отвътре. А американците се опитват да ни победят отвън, макар че отскоро работят и отвътре, добави той.

Един американски политолог ми каза, че националната мисия на САЩ е да ръководят света и ако Русия иска да има добри отношения с Америка, трябва да се подчини. Ние няма да се подчиним, каза Решетников.

След мюнхенската реч на президента Путин през 2007 западният свят започна да разбира, че Русия се връща като световна сила и алтернатива на англо-саксонската цивилизация. Западът се опитва да спре този процес, започна антипутинска пропаганда, коментира той.

Решетников признава, че Русия има интереси в Сирия, както и в източното Средиземноморие и на Балканите. Експанзията на Русия още от времето на императорите е свързана с необходимостта от излаз на южни морета, а стремежът на Запада е да ни изтласка по на север, посочи той.

Но Русия, както казваше френският президент Жак Ширак, не е държава. Русия е цивилизация, напомни Решетников.

Той нарече „подлост“ отричането на 3 март и посочи, че през 1877-78 година руснаците са воювали за освобождаването на своите православни братя.

Руснаците обичат България и с канонизацията на нашия общ светец се възстановява нашето православно славянско братство, каза в заключение Леонид Решетников.