Лендман: САЩ въоръжават Киев от самото начало на войната

Ако армиите на самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна постигнат превъзходство над украинската армия, американският президент ще изпрати в Донбас военни и САЩ ще бъдат пряко въвлечени във войната, която по-рано имаше опосредствен характер, заяви американският политолог Стивън Лендман, представляващ Центъра за изследване на глобализацията в интервю за Sputnik.

„Вашингтон доставяше на украинската армия тежки видове въоръжение още от момента на началото на конфликта през април миналата година, а може би и преди да се разрази войната. Ключът към разбирането на ситуацията е във факта, че САЩ винаги са въоръжавали Киев, а декларациите на Обама за намерение за доставки са голяма лъжа. НАТО и Военновъздушните сили на Украйна постоянно се снабдяват с техника и имущество по инициатива на Белия дом”, смята експертът.

Друга лъжа според Лендман е, че това оръжие се класифицира като отбранително — цел на въоръжаването на Украйна е да подкрепи настъплението срещу позициите на самопровъзгласилите се републики. Това е причината, поради която обстрелите на градовете на изток продължават и след подписаните Мински споразумения.

„Очаквам краткосрочно примирие, започвайки от неделя или от понеделник до няколко седмици, след което Киев отново ще започне конфликт при пълната подкрепа на САЩ”, споделя своите прогнози политологът. „Партията на войната” вътре в киевското правителство не признава условията на Минските споразумения, нейните привърженици са с твърдото намерение да воюват докрай, предполага той.

В крайна сметка виновна ще се окаже Русия, ще продължи „показното охулване” на Москва, единогласно обвинена за провалянето на „режима на тишината” от американските медии. В същото време Вашингтон ще изпрати стотици военни специалисти за подготовка на украинската армия, въпреки че те и сега са предостатъчно на територията на Украйна, заключава Лендман.

Според него въпросът е как Обама се кани да прекара пряката интервенция на американски войски в Украйна през Конгреса. Американският президент вече има опит в изпращане на военнослужещи на операция в друга страна — Ирак, и той е готов да направи това отново, въпреки че преди няколко месеца обеща, че няма да има никакви операции в чужбина.

Обама иска война, изобщо не мисли за мир. Донбас — това е неговата война. Той няма да търси други решения. Киев е пълен с агенти на ЦРУ, ФБР и на други американски специални служби — те отдавна са въвлечени в подготовката и ръководството на бойните действия в Югоизточна Украйна, смята експертът.