Лекарство срещу старост ще има, но не скоро

В Русия търсят лекарство срещу старост. Последните изследвания на руските учени показаха, че стареене предизвикват клетките, които спират да се делят поради биологичен проблем.

Клетките влизат в състояние на покой, или научно казано – сенесценция – от латинската дума „senesco“ – стареене. Ако на такива сенесцентни клетки се въздейства правилно, то ще може да се удължи животът.
В руския технопарк Сколково беше създадена компанията „Тартис-Старение“, която се зае с търсенето на лекарства, водещи до изчезването на „старческите“ клетки от тъканите на организма и, като резултат, до подмладяване на тъканите. В момента тя е световен лидер в тази област. Разказва генералният директор на компанията „Тартис“ Александър Полински:
– Около сенесцентните клетки тъканта е заразена с възпалителни фактори, и тези фактори водят до много нежелани последици. Има ясни научни данни, които позволяват да се проследи възникването на по-голямата част от старческите болести заради тези възпаления.
Руските учени са създали оригинална технология, с помощта на която са разработили редица перспективни лекарствени формули и работят по тяхното оптимизиране.
Въпреки това, пътят от идеята до получаването на готов медицински препарат не малък. Често са необходими повече от 10 години. Нужни са обширни клинични изследвания и значителни финансови разходи.
В заключителния етап регулиращите органи изискват множество изследвания. В същото време, по международните стандарти, те трябва да се провеждат на болни от различни страни.
Така че, до появяването на заветното хапче срещу старост човечеството все пак ще трябва малко да поостарее.