Ледени икони украсяват Екатеринбург

Ежегодният фестивал на ледената скулптура „Витлеемска звезда“ бе открит в Екатеринбург в „Храма на кръвта“. Повече от двадесет представители от различни краища на Русия, Литва, Казахстан и Украйна пристигнаха в столицата на Урал, за да построят и представят своите ледени авторски скулптури, съобщи телевизия „Звезда“.

Ледените композиции са посветени на една от трите теми: „Хилядолетие от представянето на княз Владимир – кръстителят на Русия“, „130-та годишнина от Екатеринбургската епархия“ и „70-та годишнина от Победата във Великата Отечествена война“. Една от най-интересните особености на изложбата под открито небе бяха петметровите ледени икони.

194498.p 194496.p 0_be432_7d0aa02_XXL

Във всеки екип от творци работят по двама скулптури. За изграждането на  една скулптура е необходима обработката на 20 огромни ледени блока. Повечето от участниците в изложбата са мъже. Работата по извайването и оформянето на ледените късове не е от леките, като добавим и отрицателните температури, достигащи до минус тридесет градуса. Въпреки трудностите обаче, тази година в ледения фестивал участваха и момичета.

Най-добрата ледена скулптура ще бъде избрана от свещеници, художници и посетители на изложбата.