„Ла Кроа“: Руското ембарго разкри болестта на Европа

Измина почти една година от въвеждането на руско ембарго върху европейски хранителни продукти, и на всички вече е ясно, че без руските купувачи френските производители понасят значителни загуби, пише френското издание La Croix. Според вестника, създавйки проблема на свръхпроизводство на европейските пазари, руските санкции само са разкрили дълбоката криза на селскостопанската система в ЕС.

Руското ембарго върху хранителни продукти от ЕС, въведено в отговор на западните санкции, изигра важна роля за дестабилизацията на европейския пазар, представя RT статията на „Ла Кроа“.

В петък, 24 юли, Владимир Путин предупреди всички, които се опитват да излъжат руското ембарго, че  продуктите от списъка със санкции ще бъдат унищожени на място, а не просто ще бъдат връщани до обратния адрес.

Както отбелязва изданието, руските санкции влизат в сила на 7 август миналата година, и за по-малко от една година европейските производители вече успяват да почувстват въздействието на тази икономическа мярка.

„През 2014 г. ответните мерки, предприети от Русия, предизвикаха във Франция спад на износа на земеделски и хранителни продукти с 23%“, La Croix цитира френското министерство на външните работи.

Изданието посочва, че и през тази година френската митница регистрира силен спад на продажбите на френски месни и млечни продукти, отчитайки факта, че Русия винаги е била за нея най-големият пазар.

Освен това, руското ембарго се появи в един от най-тежките моменти за френската икономика и само засили вътрешната криза. Както обяснява вестникът, отказвайки се от продукцията на няколко европейски страни, Русия създава ситуация на свръхпредлагане на европейските пазари, което довежда до рязък спад на цените.

В крайна сметка, руските санкции само подчертаха дебело „дълбоките трудности, с които днес се сблъсква системата на селското стопанство във Франция“: как да оцелееш на световния пазар, където цените на суровините се променя постоянно, и как да запазиш стабилността на цените в родината в подкрепа на производителите – пита вестникът.

Тези въпроси трябва да бъдат решени (и вече започват да се решават) на нивото на правителствата както на Франция, така и на Европа като цяло, коментира La Croix.

Източник: Руски дневник