Лавров ще приеме в Москва делегация на Националната коалиция на Сирия

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров ще приеме делегация на Националната коалиция на опозиционните и революционни сили на Сирия (НКОРС) начело с лидера й Халед ал-Ходжа, предаде ТАСС.

Руският министър призова за съдействие на обединението на опозицията в конструктивна платформа, „в която ще бъдат изложени вижданията на опозиционните сили за бъдещето на собствената им страна, което ще позволи по-ефективното провеждане на диалога, който сега се подготвя под егидата на ООН“.

По думите на заместника на Халед ал-Ходжа Хишама Мруе, Националната коалиция смята да обсъди „политическото разрешаване на сирийската криза, позицията по този въпрос на Русия и позицията на сирийския режим“.

„Ние също така смятаме да обясним гледната точка на НКОРС относно дадения процес, която се заключава в създаването на преходен орган на властта, паралелно с което трябва да се проведе обсъждането на въпросите за борбата срещу тероризма, сключването на национално примирие и запазването на държавните институции“, разказа той пред ТАСС.

Позицията на НКОРС, продължи Мруе, се заключава в това, че ефективното противопоставяне на тероризма е възможно само, ако сирийците се сплотят около преходен орган на властта. Такъв временен механизъм, обаче, според него, е възможен само след  свалянето на Башар Асад от власт, което противоречи на Женевското комюнике от 30 юни 2012 г.

Москва нееднократно е подчертавала, че да решават съдбата на Асад могат само самите сирийци в хода на консултациите на основа взаимното съгласие. Не бива да се игнорира фактът, че значителна част от населението подкрепя настоящия сирийски лидер. Още преди четири години предричаха края на действащия режим, а „такъв край още не е настъпил“, отбеляза Лавров.