Лавров: Успяхме да защитим чистотата на минските договорености в Берлин

Основните теми на срещата на външните министри на страните от „нормандската четворка“ (Русия, Германия, Франция и Украйна) са били създаването на работни групи, руската инициатива за оттегляне в югоизточната част на Украйна на танковете и въоръжението с калибър под 100 мм, както и необходимостта от прекратяване на икономическата блокада на Донбас. Тези аспекти са отразени в съответните заявления на страните след консултациите, съобщи руският външен министър Сергей Лавров.

Той подчерта, че успешно е била отстояна чистотата на това, което е било договорено между ръководителите на четирите държави в Минск на 12 февруари. „Външните министри на Русия, Франция, Германия и Украйна потвърдиха подкрепата си към договореностите, които бяха постигнати в Минск и заявиха, че е необходимо изцяло да се изпълни решението за прекратяване на огъня и оттеглянето на тежкото въоръжение“, каза руският външен министър.

Важен резултат от преговорите е решението да се подкрепи инициативата за оттегляне от Югоизточна Украйна на танковете и въоръжението с калибър под 100 мм. „Ние също така подкрепихме предложенията, издигнати в рамките на специалната мониторингова мисия на ОССЕ при инициативната роля на руско-украинския Съвместен център за координация и контрол (СЦКК), за да може в допълнение към тези видове въоръжение, които трябва да бъдат оттеглени в съответствие с минските договорености, да бъде разгледан въпросът в този разред да попадне и оръжието с калибър под 100 мм и тези ограничения да включват и танковете“, поясни Лавров.

Той посочи също, че руската страна чрез своите представители в СЦКК е излязла с това предложение преди месец и половина. „Това, което сега е подкрепено в „нормандски формат“ аз определям като важно постижение“, каза той.

Въпреки това обаче, минските споразумения трябва да бъдат изпълнявани не само във военната им част, но и в тези аспекти, където става дума да политическите, икономически и хуманитарни въпроси, убеден е руският външен министър. „Неправилно и вредно е това, че продължава икономическата блокада на Донбас, не се изплащат социалните помощи и пенсиите, – каза Лавров. – На това е обърнато специално внимание в заявлението от името на „нормандската четворка“ на ниво министри“.

Най-много време по време на срещата е било отделено на въпросите, свързани със създаването на работни подгрупи в съответствие с положенията от минските договорености, каза още Лавров.