Лавров: С изказванията си за „руската заплаха“ САЩ създават изкуствена атмосфера на враждебност

Руският външен министър Сергей Лавров коментира изказването на ръководителя на Департамента на САЩ по ВВС Дебора Джеймс за „руската заплаха“. В речта си на срещата на върха на БРИКС в Уфа министърът подчерта, че с подобни „изказвания се създава изкуствена атмосфера на враждебност“, съобщи телевизия „Звезда“.

„Що се отнася до прозвучалите от Вашингтон изказвания за това, кои заплахи САЩ определят като основни, а кои второстепенни, то ние вече сме свикнали на това“, съобщи Лавров пред журналисти.

Руският външен министър отбеляза, че Москва е обезпокоена във връзка с това, че се създава „изкуствена атмосфера на враждебност, която няма абсолютно нищо общо с действителността и с плановете и действията, които предприема Руската федерация“.

Припомняме, че по-рано ръководителят на Департамента на САЩ по ВВВС Дебора Джеймс заяви, че Русия представлява заплаха за националната сигурност на Съединените Щати, като допълни, че САЩ и НАТО, въпреки финансовите трудности, трябва да изпълнят задълженията си за укрепване на отбраната.

Джеймс каза още, че САЩ вече работят върху това, да намалят зависимостта си от руските ракетни носители Р-180, необходими за изстрелването на спътници.

Припомняме, че неотдавна американският президент Барак Обама обяви „руската агресия в Европа“ за основна заплаха за света, наред с вируса ебола и „Ислямска държава“. Руският държавен глава тогава отговори, че подобни изказвания водят до обтягане на отношенията и увеличаване на враждебността.