Лавров: съдейки по изказванията в Мюнхен, Студената война не е приключила

Ако се съди по някои от изявленията на конференцията в Мюнхен, Студената война никога не е приключвала. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в реч пред Конференцията по сигурността в Мюнхен. Русия и Запада са съгласни, че уреждането на украинския въпрос трябва да бъде постигнато в пряк диалог на Киев с Донецк и Луганск, заяви руският външен министър. Киев трябва да започне работа по изпълнение на минските споразумения, няма друга алтернатива, добави той, цитиран от ТАСС

Потенциалът на отношенията между Русия и САЩ в различни области е огромен. „Какви отношения искаме със САЩ? Прагматични, на взаимно уважение, на разбиране специалната отговорност към глобалната стабилност?“, подчерта министърът.

Лавров заяви, че Русия и САЩ „никога не са били в пряк конфликт между тях има много повече приятелски истории, отколкото конфронтация“.

Руският външен министър заяви, че „Русия е направил много, за да подкрепи независимостта на Съединените щати, формирането им като една обединена, силна държава“. „В наш общ интерес е конструктивното възстановяване на руско-американските отношения, още повече, че Америка е по-близък наш съсед от Европейския съюз: в Беринговия проток ни разделят само 4 км“, каза той.

„Потенциалът за сътрудничество в политиката, икономиката, хуманитарната сфера е огромен, но все още предстои да бъде приложен. Ние сме отворени към това, доколкото са готови за това и Съединените щати“, допълни Лавров.

Тъжно е, че НАТО все още не е готов да възобнови военното сътрудничество с Русия, допълни Лавров.

Източник: Руски дневник