Лавров: Ръководството на Турция прекрачи границите на допустимото

Турция рискува да се окаже в тежка ситуация, ръководството на тази страна прекрачи границите на допустимото. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, откривайки преговорите със сирийския си колега Уалид Муалем, предаде ТАСС.

Лавров изрази искрена признателност към Дамаск за спасяването на руския пилот.

„Не мисля, че сега има основания да говорим подробно за нашите оценки за турската провокация срещу нашия самолет, – отбеляза министърът. – Нашите оценки бяха изложени най-подробно, най-вече от президента на Русия Владимир Путин“.

„Смятаме, че турското ръководство прекрачи границите на допустимото, – подчерта той. – То рискува да постави Турция в трудна ситуация – и от гледна точка на дългосрочните национални интереси, и от гледна точка на положението в региона“.

За политическия процес в Сирия

В рамките на Виенския процес Русия ще настоява за приобщаващ характер на политическия процес в Сирия, заяви Лавров.

„В рамките на международната подкрепа на Сирия ние твърдо ще настояваме за начало на справедлив, политически приобщаващ процес, в рамките на който сирийците сами ще определят съдбата си“, подчерта министърът.

„Ние отдаваме особено значение на сътрудничеството на днешния изключително отговорен етап на решителната борба с терористите и на напредъка по пътя на политическото разрешаване на сирийската криза с отчет на интересите на сирийците“, отбеляза Лавров.

Министърът заяви, че Русия „оценява ангажираността на сирийското ръководство в решаването на тези задачи“.

„Ще продължаваме да оказваме на Сирия цялата необходима помощ в борбата срещу терористите“, посочи руският външен министър.