Лавров: РФ изтегля войските си от Сирия, не за да се хареса на някого

Решението за прекратяване на операцията на ВКС на Русия в Сирия е прието не заради това, за да се хареса на някого, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

„Решението ни за частично прекратяване на операцията, която нашите Въздушно-космически сили осъществяваха в Сирия, изхождаше от това, че задачите, поставени от президента пред Въоръжените ни сили в Сирия в отговор на президента й, задачите за укрепване на способностите на сирийските въоръжени сили да се борят срещу тероризма, като цяло бяха изпълнени: сирийската армия възстанови позициите си в ключовите направления и на терористите бяха нанесени съществени щети, и в тази връзка задачата бе определяща за решенията, които прие президента. Те са приети, не за да се харесат на някого. Те са приети, не за да ни похвали някой“, каза Лавров пред журналисти.

Министърът подчерта, че Русия изхожда от интересите на сирийския народ и близкоизточния регион, както и от интересите за мобилизирането на максимална международна подкрепа за борбата с тероризма и е постигнала съответните цели.

„Поставена е добра основа за движение по всички тези направления: и за нанасяне на окончателно поражение на ИД, „Джебхат ан-Нусра“ и другите терористични организации, за да се решат хуманитарните проблеми, и за това политическият процес в крайна сметка да потръгне както трябва“, отбеляза Лавров.