Лавров: Русия се готви за провеждането на втора конференция за защита на християните в света

Русия се готви за провеждане през есента тази година на втората конференция за защита на християните в света. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за интернет сайта на Императорската Православна Палестинска общност (ИППО), предаде ТАСС.

„Освен демонстрацията на личен пример за това, доколко важно ние считаме изграждането на отношенията между различните религии, трябва са се проведат специализирани мероприятия“, каза Лавров. „Трябва да признаем, че днес християните са подложени на сериозно преследване в Близкия изток и най-вече, в Сирия и Ирак. Техният брой в тези страни е намалял драстично“, добави руският министър.

По думите му, изчезването на християните от района, където се е зародило християнството, „би било, разбира се, огромен удар по цялата история и духовната страна не само на Светата Земя, но и на целия Близък изток“. „Затова, заедно с ИППО и правителствените ни организации ние активно използваме международните структури, за да привлечем вниманието върху този остър проблем“, подчерта Лавров.

Той припомни, че преди половин година в Женева заедно с представители от Ватикана и колеги от и Ливан и Армения „ние проведохме първата конференция за защита на християните“. „Сега ние готвим втора конференция, която ще бъде по-мащабна. Тя е планирана ориентировъчно за есента. Убедени сме, че участието на ИППО в тази работа ще я направи по-ефективна“, каза руският външен министър.