Лавров: Русия няма намерение да изостря отношенията със САЩ

Русия няма намерение да изостря отношенията със САЩ и никога не е нарушавала споразуменията, гарантиращи глобалния стратегически баланс по сигурността.

„Запознати сме с изказвания на американски военни, че войната с Русия е неизбежна, но войната никога не ни е влизала в намеренията“, каза Лавров в интервю за Си Ен Ен. Той обърна внимание върху засилването на военното присъствие на САЩ в страните от Източна Европа, на придвижване на изток на военни инфраструктури на НАТО, на преоборудването на американски бомбардировачи, които сега могат да изстрелват в непосредствена близост до руските граници по-съвременни и точни атомни бомби. За разлика от американците Русия не придвижва свое оръжие на своята територия“, подчерта Лавров.

Руският външен министър обърна внимание на това, че страната му никога не се е опитвала да излезе от споразуменията, които служат за „крайъгълен камък за поддържането на стратегическата стабилност“. Като пример той посочи договора за противоракетна отбрана, който е бил развален от американците. По думите му, като обяснение за тази стъпка бившият вече президент Джордж Буш е заявил тогава, че руснаците и американците вече не са врагове и президентът Владимир Путин е свободен да предприема в отговор каквито и да е било предохранителни мерки и контрамерки. „За съжаление проектът за противоракетен щит стана най-разрушителният за глобалната стабилност“, каза Лавров. „Плановете за създаване на европейски и азиатски сегменти от ПРО ни карат да бъдем дълбоко обезпокоени, тъй като това е явен опит за постигане на едностранно предимство.

Що се отнася до споразумението за утилизация на плутоний, то аз се надявам, че всички са наясно, че САЩ не изпълниха своите договорни ангажименти. Вземайки решение за промяна на метода на утилизация на плутония, който бе описан в договора с Русия, те направиха документа недействителен. САЩ не съумяха да изпълнят своите задължения, а ние ги изпълнихме и продължаваме да ги изпълняваме“, каза Лавров. Що се отнася до сътрудничеството между Русия и САЩ по въпросите за ядрените изследвания и атомната енергетика, Лавров припомни, че „скоро след украинската криза американското министерство на енергетиката официално е предупредило Русия, че при създалите се условия изцяло прекратява сътрудничеството по това споразумение.

Лавров заяви, че съжалява за случващото се сега в отношенията между Русия и САЩ. „Мисля, че си имаме достатъчно проблеми“, каза той и отбеляза, че дневния ред на политиците не бива да се отразява на отношенията между хората. По думите му, усложняване на отношенията между Русия и САЩ „е започнало много преди Украйна и много преди Сирия“. Той припомни за „закона Магнитски“, приет от САЩ /санкциониращ руски лица, замесени в смъртта на юриста Сергей Магнитски, който бе разкрил злоупотреби на чиновници с държавни средства /, както и ситуацията с Едуард Сноудън, който се оказа на руска земя, когато летеше не за Русия, а за една от латиноамериканските страни. Лавров обясни действията на руските власти с това, че „не са могли да оставят Сноудън на борда на самолета“ и затова са му дали своего рода убежище. „Това беше оправдано“, каза той. Тогава американският президент отмени визитата си в Русия. „Това беше нервна реакция“, каза Лавров. „Това, че се чувстваме обидени, а не оценяваме истинските мащаби на случващото се, понякога ни поставя в много неизгодно положение“, коментира той.

Източник: БГНЕС