Лавров: Русия няма да позволи на фашизма да се възроди Европа

Събитията от 2 май в Одеса са откровена проява на фашизма, но никой от извършителите на това престъпление не е арестуван, цитира ИТАР-ТАСС думите на руския външен министър Сергей Лавров на заседанието на Комитета на министрите на Съвета на Европа.
«Никой от национал-радикалите, извършили това престъпление, не е арестуван. Властите в Киев неясно изразиха съболезнованията си, обявиха траур и започнаха разследване. Но почти никого няма да учуди, ако разследването бъде «завойлирано», както стана със случая на снайперистите в Киев, които са стреляли по полицаи и мирни граждани през февруари», заяви Лавров.
Той отбеляза, че Западът, осъждайки одеската трагедия се опитва да си затваря очите на истинските причини. По думите му, членовете на коалицията от партия «Свобода» публично аплодират неонацисткия погром в Одеса. Обявяват всеки, който говори на руски език за врагове и окупатори, като настояват за тяхното унищожаване. Същата участ е била подготвена и за Крим, но неговия многонационален народ с подкрепа на Русия отстоя бъдещето си. На Запад, макар и да осъждат одеската трагедия, се опитват да игнорират истинските причини за нейното възникване, както са премълчавали и други неща досега, а понякога дори оправдавали позициите на Виктор Ющенко и неговите съратници в легализирането на «наследството» на Степан Бандера и Шухевич, и техните зверски престъпления под предлог на «нов украински патриотизъм», добави руския дипломат №1.
Лавров заяви, че опасения за правата и сигурността си, изпитват не само руски граждани и рускоговорящи, но и етническите чехи, поляци, унгарци и други национални малцинства в Украйна. По думите на Лавров, всички участници на Съвета на Европа трябва да прекратят дейността на ултранационалистите и категорично да скъсат с двойните стандарти.
«Русия заедно с много други страни отдавна бие тревога във връзка с опитите за възраждане на «кафявата чума». Всяка година в Генералната асамблея на ООН голяма група от съавтори внася резолюция с призиви, да не бъде допусната героизацията на нацистите и техните привърженици, позовавайки се на необходимостта да бъде уважавана свободата на словото. Под същия предлог те блокират приемането на аналогичните решения в ОССЕ», отбеляза още министърът.