Лавров: Русия не настоява да бъде в G8

След срещата си с държавния секретар на САЩ Джон Кери, руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Русия не настоява да бъде във формата G8, съобщи ИТАР-ТАСС.
«Осмицата» е неформален клуб, в който никой не изписва членски билети, никой никого не може да изгони. Ако западните ни партньори смятат, че този формат се е изчерпал, значи, така да бъде. Ние не настояваме за обратното. Не виждаме голям проблем в това, ако той не бъде в предишния си вид. Може да експериментираме и да бъдем извън този формат, като просто изчакаме година и половина, за да видим, как без него ще се живее», отбеляза Лавров.
По думите му, болшинството смятат, че G8 е изиграл ролята си, тъй като значителната част от въпросите се обсъжда в рамките на G20. Министърът напомни, че «двайстката» е създадена не от Австралия, откъдето заявиха, че Русия може да не бъде поканена на заседанието, а че форматът е създаден съвместно: «При всички случаи, за разглеждането на повечето въпроси съществуват и други формати – Съвета за сигурност на ООН, «квартетът» по урегулирането на Близкия Изток, «шестицата» по иранския ядрен проблем».
Усещането е, че Вашингтон разбира необходимостта от изпълняването на договореностите от 21 февруари, заяви Лавров. «Струва ми се, че Джон Кери въпреки всичко, проявява разбиране относно необходимостта от изпълняването на тези договоренности, които бяха фиксирани на 21 февруари. Ще бъде правилно, ако това се случи и тези, които в момента ръководят Върховна рада и формирали кабинета, отделят на този въпрос сериозно внимание. Защото далеч не всичко е изпълнено, за което се е договаряло тогава: не са разоръжени незаконните въоръжени групировки, не са освободени всички превзети сгради, не до края са отблокирани площадите». Русия и САЩ имат общо разбиране на това, че Украйна трябва да проведе конституционна реформа, подчерта още Лавров.
«Говореше се за необходимостта да бъде привикана властта в Киев, за да се отдели прецизно внимание на конституционната реформа, която да взима под внимание интересите на всички региони на Украйна», каза руският министър. Той е убеден, че «без това е много трудно да се преодолее дълбоката вътрешноукраинска криза».
По думите на Лавров, министърът на външните работи на Украйна Андрей Дещица сам помолил за среща: «Ние му представихме онези стъпки, каквито според нас трябва да бъдат обозначени от Върховна рада, и които биха спомогнали най-накрая да бъде изгладен общонационалния диалог». Партньорството може да бъде само взаимно, тази позиция е на всяка себе уважаваща се държава, отбеляза Лавров. Той подчерта, че става дума именно за съвместна работа.