Лавров: Русия е решена да дочака окончателните резултати от разследването за МН17

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров отказа да се извини за гибелта на МН17, във връзка с доклада на международната комисия, съгласно който ракетен комплекс „Бук“ е свалил самолета след като пристигнал в Донбас от Русия, съобщи ВВС 30 септември.

„Да поднеса извинения за какво?“ – попита Лавров в отговор на предложение на водещия на ВВС Стивън Сакура да се извини във връзка с обнародваната от комисията информация.

По думите на министъра, Русия е решена да дочака окончателните резултати от разследването, тъй като то още не е приключило. „Има сто имена, фигуриращи в разследването, но те все още дори не са в качеството заподозрени“, добави той.

Лавров заяви, че Русия е обнародвала и предоставила на комисията огромен обем от данни относно крушението на самолета, но не е получила реакция по тях. В същото време, от комисията са взети под внимание данните получени от Украйна и САЩ, а те не са били обнародвани.

По-рано сходна на Лавров позиция изказа и прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, който взе участие в предаването на ВВС „Тежък разговор“ (HARDtalk), което също е водено от Сакур. Тогава Песков заяви, че Русия не е склонна да приеме изводите на комисията за „окончателна истина“.

Докладът, за който става дума, беше публикуван на 28 септември. Комисията заяви, че ракетата, свалила самолета, е била изстреляна от населеното място Снежное. То се намира под контрола на привържениците на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Освен това комисията заяви, че зенитно-ракетният комплекс, с който е свален самолета, е доставен в Снежное от Русия и след това е изведен обратно. Това опровергава руската версия за събитията, съгласно която самолетът би могъл да бъде свален само от контролираните от Украйна територии.

Докладът не слага точка в разследването на гибелта на МН17, но е главен обобщаващ документ, на основание на който ще бъдат предприети всички следващи стъпки.

Самолетът Boeing 777 на авиокомпания Malaysia Airlines, е изпълнявал полет от Амстердам до Куала Лампур и беше свален над зоната на въоръжения конфликт в Източна Украйна на 17 юли 2014 г. Загинаха 298 души.

Украйна обвинява за случващото се поддръжниците на провъзгласилата се Донецка народна република и Русия. Според Киев, самолетът е бил свален със зенитен комплекс, доставен в зоната от Русия.

ДНР отрича своята съпричастност към унищожаването на самолета и нарича случващото се провокация от страна на Украйна.