Лавров: Русия е приемала и ще продължава да приема всички, попадащи под категорията бежанци

Русия е приемала и ще продължава да приема на своя територия всички, които попадат под категорията бежанци. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в програмата „Неделно време“ на „Първи канал“ на руската телевизия, предаде ТАСС.

„Русия изпълнява задълженията си по международните конвенции, – отбеляза министърът. – Всички, които попадат под категорията бежанци, ние приемаме и ще приемаме в Руската федерация“.

„Понякога дори правим това, излизайки далеч извън критериите, които трябва да бъдат използвани, имайки предвид бежанците от Украйна – у нас те са близо милион, – отбеляза Лавров. – При това голяма част от тях: между една трета и 50% искат руско гражданство или постоянен статут в нашата страна“.

„Много от тях са настанени в домове, но има и лагери в Ростовска и други области, – заяви руският министър. – Те са признати за образцови по линията на Управление на Върховния комисар на ООН за бежанците“.

„У нас, разбира се, има и бежанци от Близкия Изток. В това число и много бежанци от Йемен и Сирия. Това са хора, които са пристигнали у нас още в ранните стадии на конфликтите“.