Лавров: Русия е категорично против влизането на Украйна в НАТО

Русия  категорично се противопоставя на присъединяването на Украйна към НАТО. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизия Bloomberg.

„Опитите да се вкара Украйна в НАТО ще бъдат много негативни за цялата система на европейската сигурност, и ние ще бъдем категорично против това“, – каза той, като добави, че това пряко засяга не само Украйна и НАТО, но и Русия.

В същото време, министърът подчерта, че Москва призовава ба бъдат разследвани използваните в Киев хеликоптери с отличителните знаци на ООН в хода на силовата операция в югоизточната част на страната. „Искаме да разберем, как хеликоптери с отличителните знаци на ООН са използвани срещу протестиращите в Югоизточна Украйна“, отбеляза Лавров. „Украйна както никога преди се доближи до гражданска война“, подчерта още руският министър.

Според него, президентските избори в Украйна на 25 май не може да бъдат легитимни, докато насилието продължава. „Не може да се седне на масата за преговори, докато има минометна стрелба“, отбеляза руският външен министър. „Русия има сериозни подозрения, че в Югоизточна Украйна действат наемници от САЩ“, допълни още Лавров.

По думите на руския външен министър, Русия ще съди за легитимността на президентските избори в Украйна по резултатите им. „Бих предпочел да коментирам, след като видя какво ще стане“, допълни той.